Wikipedia:Administratori

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Administratori su korisnici koji imaju "sysop privilegije". Trenutni Wikipedijin princip je da dozvoljava davanje ovog statusa svakome ko je više od godinu dana aktivno doprinosio razvoju Wikipedije i ko je korisnik koji ima povjerenje ostalih članova zajednice.

Za spisak administratora na Wikipediji na bosanskom jeziku pogledajte Wikipedia:Spisak administratora.

Administratori nisu privilegovani u smislu da posjeduju poseban autoritet. Jednaki su svim ostalim članovima zajednice po pitanju uređivanja članaka. Mnogi vikipedisti smatraju da riječ administrator vara nove korisnike jer su administratori samo korisnici koji su pošteđeni određenih restrikcija jer su se vremenom pokazali pouzdani. Administratori ne bi trebali imati nikakvu moć nad ostalim korisnicima osim mogućnosti sprovođenja odluka koje zajednica kolektivno donese.

Zajednica od ovih korisnika očekuje da obavljaju rutinske "kućne poslove" koji zahtjevaju "sysop privilegije". Neki od tih poslova su nadgledanje i sprovođenje koncenzusa na stranici kandidati za brisanje, nadgledanje nedavnih izmjena za brisanje očiglednog vandalizma, te odgovaranje na korisničke zahtjeve za koje je potreban "sysop" pristup. Pošto su administratori po pravilu iskusni članovi zajednice, korisnici koji traže pomoć ili savjet često informacije traže direktno od administratora.

Ukratko

Određene opcije u Wiki softveru nisu dostupne svim korisnicima. Od tih opcija administratori imaju pristup sljedećim:

Zaštićene stranice

Izbrisani i vraćeni članci

Članci vraćeni na prethodnu verziju

  • Vraćanje članaka na prethodnu verziju na brz način. Bilo koji prijavljen korisnik može vratiti članak na prethodnu verziju ali administratori imaju brži način da učine isto putem jednog linka koji je prikazan pored verzije članka. U ovim slučajevim se u sažetku izmjene pojavljuje automatizovani tekst (Poništene izmjene koje je načinio X, vraćeno na posljednju verziju koju je sačuvao Y)

Blokada i oslobađanje blokade

  • Blokiranje određene IP adrese ili opsega IP adresa ili određenog registrovanog korisnika na određen ili neodređen vremenski period.
  • Oslobađanje blokade sa određene IP adrese ili opsega IP adresa ili određenog registrovanog korisnika

Upit u bazi podataka

  • Kada je određena opcija u Wiki softveru omogućena (što je rijetko slučaj radi optimiziranja rada Wikipedije), moguće je direktno izvršti SQL upit u bazi podataka. SQL Upiti su nešto tehnički zahtjevniji te za njih postoje određeni preduslovi (eng.)

Dizajn i lokalizacija interfejsa

  • Od 6. decembra 2003., administratori mogu da vrše izmjene na interfejsu Wikipedije. Vaše prijedloge i komentare koji se tiču lokalizacije interfejsa možete postaviti na Čaršiji. Sve sistemske poruke možete vidjeti na stranici posebne namjene.
  • Od 3. juna 2004., administratori mogu da mijenjaju stil interfejsa mjenjajući CSS datoteku koja kontroliše izgled.

Imenovanje administratora

  • Kandidovanje i imenovanje administratora se obavlja na stranici prijedlozi za upravnika. Po pravilu je kandidatura otvorena na određen vremenski period nakon kojeg korisnik dobiva status, ukoliko nije bilo primjedbi na kandidaturu. Do sada je na Wikipediji na bosanskom jeziku bio slučaj da je postojeći birokrat predložio korisnike za ovaj status.

Druge vrste pristupa

Pored administratora, na Wikipediji postoje druge vrste registrovanih korisnika. (poredani po nivou pristupa od najnižeg; administratori se nalaze između prijavljenih korisnika i birokrata.)

Prijavljeni korisnici

Korisnici sa normalnim pristupom, uključujući anonimne korisnike koji se nisu prijavili. Mogu da vrše većinu izmjena, uključujući najvažnije: mijenjanje članaka i kućne poslove na Wikipediji.

Samo prijavljeni korisnici mogu da postavljati datoteke i preimenovati članke.

Birokrati

Korisnici sa "Birokratskim statusom" mogu da daju "sysop privilegije" ostalim korisnicima ali ne mogu da ih oduzimaju. Birokrate imenuju drugi Birokrati na projektima koji ih imaju ili Stjuardi na projektima koji su u začetku. Sva imenovanja su zabilježena na stranici Posebno:Protokol/rights.

Stjuardi

Korisnici sa statusom stjuarda mogu da izmjene status bilo kog korisnika Wikipedije, uključujući generisanje i razrješavanje statusa administratora. Njihove akcije su zabilježene na ovoj stranici. Oni obično ne obavljaju poslove koje lokalni birokrati mogu da obave.

Tehničari

Tehničari imaju najviši stepen pristupa na Wikipediji. Oni mogu da prave direktne izmjene na Wiki softveru i na bazi podataka. Ovi ljudi se ne bave administrativnim poslovima, već tehničkim aspektima razvoja softvera.

Zloupotreba statusa

Administratori mogu biti lišeni statusa ukoliko zloupotrebljavaju svoj nivo pristupa. Tehnička mogućnost uklanjanja statusa administratora je u rukama stjuarda, ali trenutno administratori mogu biti lišeni statusa samo dekretom osnivača Wikipedije Jimmyja Walesa ili odlukom Arbitražne komisije.

Ukoliko postoje nesuglasice sa odlukom administratora, prvo bi trebali da objasnite svoj stav direktno administratoru kojem zamjerate. Ogromna većina nesuglasica može biti riješena uljudnom komunikacijom. U ekstremnim slučajevima, pratite proceduru za rješavanje nesuglasica.

Bolje spriječiti nego liječiti

Zbog česte pojave čarapara, i drugih trenutno nepredviđenih situacija, više od godine dana aktivnosti se odnosi na trenutno ime korisnika, bez sabiranja aktivnosti sa prethodnim imenima.

Također pogledajte