Wikipedia:U začetku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U začetku odnosno stub je članak koji je prekratak, ali ne tako kratak da ne bi davao nikakve korisne informacije. Općenito mora biti dovoljno dug da barem definira naslov članka, što obično znači 3 do 10 kratkih rečenica. Pazite: čak i duži članak o složenoj temi može biti "stub"; s druge strane, kratak članak o uskoj temi ne mora biti "stub". Međutim, lako se može dogoditi da članci budu označeni kao "stubovi", a zapravo su mnogo duži od toga. Možeš pomoći Wikipediji tako da ukloniš neprikladne oznake za "stub".

Drugi način definiranja "stuba" je ovaj: "stub" je članak koji je toliko nepotpun da bi korisnik koji ne zna ništa ili gotovo ništa o dotičnoj temi mogao poboljšati njegov sadržaj nakon površne internetske pretrage ili nekoliko minuta u općoj biblioteci. Članak koji može poboljšati samo korisnik koji se razumije u temu, ili korisnik koji je znatno istraživao, vjerojatno nije "stub".

Veliki članci koji nisu wikipedizirani ili općenito sređeni u načelu se ne smatraju "stubovima", te im se umjesto toga dodaju šabloni {{Standardi}}, {{Wikify}} itd. Pazite: članci s vrlo malo informacija mogu biti nominirani za brisanje ili spojeni s nekim većim člankom.

Korištenje šablona

{{stub}} odnosno {{U začetku}} šablon ima nekoliko svrha:

  • koristi se kad korisnik ima namjeru člancima "pokriti" neku temu, te u tom slučaju kreira prazne članke na koje postavlja navedeni šablon, koji su znak drugim korisnicima da neko radi na tom članku, pa je lako koordinirati rad, da se ne bi dogodilo da dva ili više korisnika offline pišu neki članak, i da se ustanovi da je netko izgubio dragocjene sate radeći nešto što već postoji.
  • ukoliko se posumnja da postojeći članak krši nečija autorska prava, takav članak treba premjestiti na stranicu za razgovor, a na glavnu stranicu staviti {{U začetku}} šablon (naravno, takvo stanje ne može ostati neodređeno dugo, nego treba utvrditi činjenično stanje, i potom ili vratiti članak, ili ga korigirati/napisati iznova, ovisno o tome u kolikoj se mjeri krše autorska prava.
  • ukoliko je postojeći članak salata koju nije jednostavno uobličiti u pristojan članak, također je jednostavno rješenje premjestiti postojeći članak na stranicu za raspravu, a na glavnu stranicu smjestiti {{U začetku}} šablon.
  • ako postoji zbrka u bosanskom jeziku oko terminologije u nekom polju, dozvoljeno je kreirati prazan članak sa {{U začetku}} šablonom, a na alternativne stranice staviti preusmjeravanje na dotični članak.

Kategorije

Šabloni

Šablon Kategorija Izgled
{{Stub-anatom}} U začetku, Anatomija

Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-anime}} U začetku, Anime

Wikipe-tan face.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o anime treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-arh}} U začetku, Arhitektura

Corinthian capital.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-astro}} U začetku, Astronomija

Q space.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-auto}} U začetku, Automobili

Sportcar sergio luiz ara 01.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-biog}} U začetku, Biografije

System-users.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-biol}} U začetku, Biologija

P biology.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-bh-biog}} U začetku, Biografije, Bosna i Hercegovina

Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o bosanskohercegovačkim biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-bubnjar}} U začetku, Bubnjari

Tom-tom 12x8.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o bubnjaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-država}} U začetku, Država

Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-eteh}} U začetku, Elektrotehnika

Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o elektrotehnici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-energetika}} U začetku, Energetika

Nuvola apps cache.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o energetici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-EU}} U začetku, Evropska unija

Flag of Europe.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o Evropskoj uniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-evropa-put}} U začetku, Evropski putevi

Autoroute icone.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o evropskim putevima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-film}} U začetku, Filmska umjetnost

Applications-multimedia.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-filoz}} U začetku, Filozofija

Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-fiz}} U začetku, Fizika

Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-genetika}} U začetku, Genetika

P genetics.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o genetici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-geog}} U začetku, Geografija

Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-geologija}} U začetku, Geologija

Borde convergente.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o geologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-glumci}} U začetku, Glumci

Filmreel-icon.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o glumcu ili glumici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-grad}} U začetku, Gradovi

P parthenon.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-hardware}} U začetku, Hardver

Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-HP}} U začetku, Harry Potter

HP - Harry Potter wordmark.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o Harryju Potteru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-hem}} U začetku, Hemija

Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-hist}} U začetku, Historija

History2.gif Nedovršeni članak U začetku koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-hrana}} U začetku, Hrana

Foodlogo2.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o hrani treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-islam}} U začetku, Islam

Allah-green.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o islamu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-knjiž}} U začetku, Književnost

Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-košarka}} U začetku, Košarka

Basketball pictogram.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o košarci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-kulin}} U začetku, Kulinarstvo

Nuvola cake 5.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o kulinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-kultura}} U začetku, Kultura

P culture.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-legura}} U začetku, Legura

Melting crucible.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o legurama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-jezik}} U začetku, Lingvistika

Globe of letters.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o lingvistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-mat}} U začetku, Matematika

E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-med}} U začetku, Medicina

Star of life.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-mediji}} U začetku, Mediji

HR-WikinewS-CRO.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-mit}} U začetku, Mitologija

Draig.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-muz}} U začetku, Muzika

Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-album}} U začetku, Muzički albumi

Gnome-dev-cdrom-audio.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o muzičkom albumu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-narod}} U začetku, Narodi

Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-nobel}} U začetku, Nobelovci

Nobel prize medal.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o dobitnicima Nobelove nagrade treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-nogomet}} U začetku, Nogomet

Soccerball.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-nov}} U začetku, Novinarstvo

Noia 64 apps knode.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o novinarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-pismo}} U začetku, Pisma

Beta uc lc.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o pismu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-polit}} U začetku, Politika

Vote stub.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rat}} U začetku, Ratovi

Panzer aus Zusatzzeichen 1049-12.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o ratu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rač}} U začetku, Računarstvo

Video-display.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rel}} U začetku, Religija

Religious syms.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rijeka}} U začetku, Rijeke

SAGE Lys.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rim}} U začetku, Rimska imperija

Capitoline she-wolf Musei Capitolini MC1181.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o Rimskoj imperiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-saobraćaj}} U začetku, Saobraćaj

AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o saobraćaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-sport}} U začetku, Sport

Olympic flag.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o sportu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-ekon}} U začetku, Ekonomija

Euro symbol black.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-biog-islam}} U začetku, Muslimani

Allah-green.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o muslimanima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-pokemon}} U začetku, Pokémon

Togepi.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o Pokémonima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-socio}} U začetku, Sociologija

Vista-Login Manager2.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o sociologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-rukomet}} U začetku, Rukomet

Handball pictogram.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o rukometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-strip}} U začetku, Strip

Speech balloon.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o stripovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-letjelica}} U začetku, Svemirske letjelice

Nasa swift satellite.jpg Nedovršeni članak U začetku koji govori o svemirskim letjelicama ili satelitima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-tehn}} U začetku, Tehnologija

Icon-gears2.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-ugljikovodik}} U začetku, Ugljikovodici

Hexane-3D-space-filling.png Nedovršeni članak U začetku koji govori o ugljikovodicima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-vansolpl}} U začetku, Vansolarne planete

Gwiazda podwójna zaćmieniowa schemat.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o vansolarnim planetama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-umjetnost}} U začetku, Umjetnost

Nuvola apps package graphics.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-univerzitet}} U začetku, Univerziteti

Graduation hat.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o univerzitetima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-vaterpolo}} U začetku, Vaterpolo

Water polo pictogram.svg Nedovršeni članak U začetku koji govori o vaterpolu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

{{Stub-biog-F1}} U začetku, Vozači Formule 1

F1 driver template.gif Nedovršeni članak U začetku koji govori o vozaču Formule 1 treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.