Wikipedia:Budite dobri prema novim korisnicima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Članci na Wikipediji se poboljšavaju uz pomoć stalnih urednika i novajlija. Zapamtite: svi smo mi jednom bili novajlije na Wikipediji, te u nekim pogledima (poput uređivanja članka koji nisu u uobičajenom području korisnika) čak su i najiskusniji među nama još uvijek novajlije.

Novi članovi su prospektivni saradnici, te su baš zbog ovoga najznačajniji izvor Wikipedije. Prema novajlijama se moramo odnositi uz ljubaznost i strpljenje—ništa ne plaši potencionalno vrijedne saradnike brže od agresivnosti. Veoma je moguće da su novi saradnici u potpunosti upoznati sa svim pravilima, smjernicama i društvenim standardima kada počnu s uređivanjem. Lagano podsjećanje je ponekad potrebno i najiskusnijim urednicima s vremena na vrijeme.

Nemojte gristi novajlije[uredi izvor]

Ma koliko bili čudni, nemojte ih gristi...
  • Shvatite da su novajlije potrebne i značajne za zajednicu. Osnaživanjem novajlija možemo poboljšati raznolikost znanja, perspektiva i ideja na Wikipediji, te ćemo time održati neutralost i integritet Wikipedije kao izvora i krajnje povećati njenu vrijednost. Ustvari, utvrđeno je na su novajlije odgovorne za dodavanje većine trajnog sadržaja (npr. suštinskih izmjena); dok su stalni urednici i administratori odgovorni za veliki dio ukupnih izmjena od kojih je veći dio dotjerivanje sadržaja, vraćanje izmjena i preuređivanje sadržaja.[1]
  • Zapamtite da je naš moto i pozivnica novajlijama da budu odvažni. Imamo skup pravila, standarda i tradicija, mada ovo ne znači da se ista smiju primjenjivati da bi ometala novajlije koji primaju pozivnicu u potpunosti. Novajlije doprinose bogatstvo ideja, kreativnosti i iskustava s drugih mjesta, bez obzira na trenutna pravila i standarde, koji imaju potencijal za izgradnju bolje zajednice i same Wikipedije. Možda trenutna pravila i standarde treba ispraviti ili proširiti; moguće je da će ono što smatrate da novajlija radi "pogrešno" na kraju biti korisno za poboljšavanje Wikipedije. Pripazite na nove korisnike, te, ako je potrebno, pitajte novajlije šta žele postići prije zaključivanja da je njihov trud ispod standarda ili da jednostavno rade nešto "pogrešno".
  • Ako je novajlija napravio sitnu grešku (npr. nisu stavili naziv knjige kurzivno), pokušajte grešku sami ispraviti: nemojte napadati novajliju. Zapamtite da je ovo mjesto koga bilo ko može urediti, te je dužnost svake osobe da uređuje i da dopunjava sadržaj, a ne da isključivo kritikuje i nadgleda druge. Ako prikažete loše manire ili psujete novajlije, moguće je da će odlučiti da više ne doprinose Wikipediji.
  • Ako smatrate da morate nešto reći novajliji oko greške, molimo da to uradite na konstruktivan i učtiv način. Započnite pozdravom na stranici za razgovor sa korisnikom kako biste mu dali do znanja da je dobrodošao na Wikipediji. Predstavite svoje ispravke mirno i sa uređivačkog pogleda. Ako je moguće, također spomenite i dobre izmjene koje je korisnik napravio.
  • Podsjetite korisnike da se historija izmjena sačuvava. Ako im vratite izmjene, moguće je da će se uspaničiti i započeti rat izmjena ili će u potpunosti napustiti Wikipediju, misleći da su im se sati uređivanja zauvijek obrisali. Lagano informišite novajlije da se njihove izmjene i sam doprinos mogu vratiti iz historije izmjena ako određena izmjena nije izbrisana. Informišite novajlije da mogu raspravljati o članicima sa drugim urednicima na odgovarajućoj stranici za razgovor. Ako ništa drugo ne uspije, također mogu tražiti da im se stranica koja je obrisana vrati.
  • Novajlije će možda biti neodlučne o pravljenju izmjena, pogotovo velikih, poput označavanja neutralnog gledišta ili predlaganja da se članak premjesti, zbog straha da će oštetiti Wikipediju (ili da će uvrijediti druge urednike ili da će dobiti lične napade). Naučite ih da budu odvažni.
  • Iako je u redu linkovati korisniku određenu grešku prema odgovarajućim smjernicama, također je nerazumno i neprijateljski tražiti da ne sudjeluju u glasanju (ako imaju pravo), raspravama o brisanju članaka i slično dok ne "steknu više iskustva." Ovo omaložava nove urednike i uskraćuje potrebne uvide koji su potrebni Wikipediji.
  • Kada dajete savjete, umanjite besjeđenje koje je inače prisutno pri većim raspravama između iskusnijih urednika. Učinite novajliju istinski dobrodošlim, te se potrudite da ne steknu utisak da moraju imati vaše odobrenje da bi dobili članstvo u nekom isključivom dijelu Wikipedije. Bilo koja nova oblast koncentrirane, ljudske aktivnosti sa posebnom namjerom posjeduje vlastite strukture, za čije je učenje potrebno neko vrijeme (i koje imaju koristi od povremenog preispitivanja i ispravaka).
  • Ne nazivajte novajlije omalovažavajućim imenima poput "čaraparko" ili "lutka". Možete ih uputiti na iste smjernice o ovoj temi, ako je to potrebno. Naprimjer, ako se pojavi značajan broj novih korisnika na jednoj strani glasanja, trebate ih učiniti dobrodošlim dok im u isto vrijeme trebate objasniti da je moguće da će se njihovi glasovi odbaciti. Vrijeđanje je nepotrebno. Isto tako, dobro promislite prije nego što nazovete račun novog korisnika računom sa posebnom namjenom. Uostalom, nikoga ne biste trebali označavati raznim uvredljivim imenima tokom spora, odnosno rasprave.
  • Korisnici se ponekad zaboravljaju potpisati sa četiri tilde nakon objave na stranici za razgovor. Ovaj proces možete učiniti lakšim koristeći sljedeći šablon za podsjećanje korisnika da se potpišu. U međuvremenu, možete koristiti šablon {{Nepotpisan}} kako biste rješili problem anonimnih komentara.
Olovka, spomenuti znak za potpisivanje.
Olovka, spomenuti znak za potpisivanje.

Molim Vas da se, kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili stranicama za razgovor drugih korisnika, obavezno potpišete pomoću četiri znaka ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis u alatnoj traci na vrhu prozora za uređivanje (pogledati sliku desno). Hvala.

  • Ponekad se dešava da korisnici dodaju nove rasprave na stranicama za razgovor, iako rasprava oko iste stvari već postoji. U velikom broju slučajeva, korisnici nisu svjesni da se već raspravljalo oko ove teme, čak iako se to nedavno dogodilo.
  • Pretpostavite dobru namjeru novih korisnika. Najvjerovatnije žele pomoći. Dajte im šansu!
  • Ponašanje koje možda izgleda zlonamjerno iskusnim Wikipedistima najvjerovatnije je prouzrokovano ignoriranjem naših očekivanja i pravila. Čak iako ste 100% sigurni da je neko beskoristan, internetski trol, vandal ili nešto još gore, ponašajte se kao da nisu. Zapamtite da današnji vandali mogu biti sutrašnji urednici. Davavši im pristojne, iskrene i odgovore koji nemaju osjećaj sumnje, bilo da su vandali ili ne, učite ih smjernicama i pravilima Wikipedije. Ako ste smireni, zainteresirani i učtivi, proširujete svoje dostojanstvo kao i naš projekat.
  • Pristojno je istaknuti pojedine manje detalje u uređivanju na Wikipediji, poput činjenice da se se urednici mogu potpisati na vlastitim stranicama (kao i na stranicama za razgovor) sa četiri tilde (~) ili istaknuti da se wikilink može dodati u tekst dodavanjem dvostrukih uglastih zagrada [[ ]] oko riječi ili rečenice.
  • Sjetite se da ste i vi jednom bili novajlija. Ponašajte se prema drugima onako kako su se ponašali prema vama (ili možda, kako ste htjeli da su se ponašali prema vama) kada ste prvi put počeli s radom na ovoj projektu.
  • Zapamtite sljedeće: "Ne grizite, uradite što je ispravno. Biti prijatelj je ispravno"

Kako izbjeći "griženje" novih urednika[uredi izvor]

Ideje novih korisnika o tome kako stvari trebaju da funkcioniraju na Wikipediji će većinom biti izvan konteksta. Možda će trebati vremena da se novajlija prilagodi o tome kako stvari funkcioniraju na Wikipediji. Možda će vam ovo pomoći da ne "grizete" nove korisnike. Da biste spriječili optužbu da grizete nove korisnike, pokušajte sljedeće:

  1. Izbjegavajte snažne riječi u komentarima (npr. veliki broj uzvičnika i riječi poput užasno, glupo, grozno, loše, ne valja itd).
  2. Pripazite na svoj pristup i riječi koje upotrebljavate kako biste bili civilni.
  3. Objasnite vraćanja u sažetku promjene i koristite razumljive riječi, a ne zagonetne skraćenice.
  4. Izbjegavajte sarkazam pri pisanju sažetaka izmjena i na stranicama za razgovor, pogotovo kada vraćate izmjene.
  5. Pokušajte odgovoriti na pitanje na odmjeren način.
  6. Sačekajte i odložite uređivanje čim se osjećate uznemirenim.
  7. Budite blagonamjerni i pretpostavite dobru namjeru korisnika.
  8. Priznajte druge principe rada i budite voljni da postignete konsenzus.
  9. Preuzmite odgovornost u rješavanju sukoba.
  10. Uzvraćajte gdje je potrebno.
  11. Aktivno slušajte.
  12. Izbjegavajte prekomjerni Wikipedijski žargon. Kada linkujete različite smjernice, koristite cijele riječi a ne WP: skraćenice.
  13. Nemojte koristiti blokove kao prvo sredstvo. Razmislite da razgovarate s korisnikom prije nego što ih blokirate.
  14. Izbjegavajte brisanje baš novih članaka, jer neiskusni urednici možda još uvijek rade na njima ili pokušavaju da shvate kako neke stvari funkcioniraju na stranici, u wikikôdu ili na samom projektu.
  15. Čak i najljepša i najkorisnija poruka na šablonu za brisanje može uplašiti nove korisnike ili se mogu osjećati kao nedobrodošli. Razmislite da napišete vlastitu, personaliziranu poruku.

Standardne poruke dobrodošlice i upozorenja su srdačne i istovremeno ispravljaju. Pokušajte koristiti ovaj šablon za dobrodošlicu ili rane blage šablone za upozorenje.

Pokušajte biti odgovoran Wikipedist. Podsticanjem dobre volje nećeti ni provocirati druge niti će vas drugi lako provocirati i omogućiti će te novim korisnicima da provode svoje vrijeme i resurse u izgradnji enciklopedije kojoj svako istinski može doprinijeti.

Šta uraditi ako se osjećate da ste nekoga ugrizli ili da je neko vas ugrizao[uredi izvor]

Ako ste nekoga ugrizli, ili osjećate da vas je neko drugi ugrizao, pokušajte koristiti sljedeće savjete kako biste se osigurali da se to ponovo ne dogodi.

  1. Izaberite naučiti nešto iz čitavog incidenta.
  2. Izvinite se ako shvatite da ste ugrizli drugog korisnika.
  3. Razmotrite druge alternative umjesto griženja koje su mogle dovesti do boljeg odgovora. Ako se nađete u sličnoj situaciji u budućnosti, izaberite jednu od tih alternativa umjesto ponavljanja historije.
  4. Pronađite neku vrijednost u iskustvu. Izvucite pouku koja je možda nenamjerno sakrivena.
  5. Budite razumni. Objasnite zašto se osjećate uvrijeđenim, ali morate naučiti da ovakva poruka možda ćete uvijek biti primljena. Primalac možda ne može ili ne želi da bude u krivu, te bi možda bilo bolje da nastavite sa radom na drugim stvarima umjesto da se fokusirate na ujed.
  6. Pređite preko toga!

Česte greške novajlija[uredi izvor]

Jedna od čestih grešaka novajlija je da naprave članak o sebi, svom bendu ili da napišu svoje originalne teorije u glavnom prostoru (mainspace) Wikipedije. Jedno lagano rješenja za ovo je da premjestite članak na korisničke strane novajlije i ostavite poruku u kojoj piše zašto ste to uradili. Administratori ili birokrate mogu obrisati preusmjerenja koja su ostala (ili prazan članak koji je ostao ako je neki urednik bez mogućnosti pomjeranja strana samo očistio i prebacio sadržaj strane). Ukoliko korisnici dodaju originalo istraživanje, može se dodati bilješka koja vodi do WP:OI i objašnjava principe Wikipedije o istome. Ponekad je korisno korisnike preusmjeriti na alternativne medije, poput drugih wiki stranica.

Jedna česta greška novih korisnika je da krše pravilo o tri vraćanja. Ne može se očekivati da će novajlija znati o ovom pravilu, te je dobra ideja upozoriti koriisnika o ovom pravilu na njihovoj stranici za razgovor nakon drugog vraćanja.

Ignorantia juris[uredi izvor]

Latinski princip Ignorantia juris non excusat koji u prijevodu znači: "nepoznavanje zakona nije opravdanje" nije u skladu sa smjernicama o izbjegavanju griženja korisnika i pretpostavljanja dobre namjere. U ovom slučaju, nepoznavanje pravila i smjernica Wikipedije može biti opravdanje za greške novajlija. Uostalom, i vi kršite pravila kada napadate novog korisnika zato što ne poznaje određeno pravilo/pravila Wikipedije.

Pokušajte sljediti savjete koji se nalaze u ovom članku kako biste uputili nove korisnike za ista pravila i smjernice. Imajte na umu da je ovo neobičajen način rada u odnosu na razne druge stvari te će čak i najiskusniji urednici zaboraviti da slijede ovo pravilo, ili će jednostavno zaboraviti o ovakvim smjernicama s vremena na vrijeme.

Veliki broj pravila i smjernica je neodoljiv novim korisnicima. Nepoznavanje pravila je očekivano, međutim, namjerno odbacivanje pravila i narušavanje uređivačkoh procesa Wikipedije je već druga stvar. Ako ne uključite korisnike bez nagrada u vaš krug vrijednih korisnika, najvjerovatnije ćete umanjiti završeni proizvod.

U svakom slučaju se trebamo blagonaklono i cijenjeno ponašati prema svim urednicima.

Reference[uredi izvor]

  1. ^ Swartz, Aaron (4. 9. 2006). "Who writes Wikipedia? (Aaron Swartz's Raw Thought)" (HTML). Pristupljeno 13. 6. 2015. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)