Idi na sadržaj

Wikipedia:Pet stubova Wikipedije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sva pravila Wikipedije mogu se objediniti u pet glavnih stubova Wikipedije, koji određuju njen karakter:
Wikipedia je enciklopedija
Wikipedia je enciklopedija koja u sebi sadržava elemente opće enciklopedije, specijalnih enciklopedija i almanaha. Wikipedia nije obična zbirka podataka. To nije kolekcija izvornih dokumenata niti trivijalnosti niti rječnik, dnevnik, eksperiment za anarhiju ili demokratiju niti internetski direktorij. Wikipedia nije mjesto plasiranja ličnih mišljenja, iskustava ili argumenata. Urednici Wikipedije moraju poštovati politiku Wikipedije kojom se teži tačnosti i provjerljivosti, a bez originalnog istraživanja.
Wikipedia se piše sa neutralnim gledištem
Wikipedia ima neutralno gledište, što znači da teži pisanju članaka koji ne zastupaju pojedinačna gledišta. Ovo ponekad zahtijeva predstavljanje više gledišta, predstavljanje svakog gledišta tačno, davanje izvora podataka za svako gledište (kako bi čitaoci razumjeli čije se gledište predstavlja) i izbjegavanje predstavljanja bilo čijeg gledišta kao "istine" ili "tačnog gledišta". To podrazumijeva navođenje mjerodavnih izvora koje je moguće provjeriti, naročito u kontroverznim člancima. Ako dođe do spora oko neutralne verzije članka, proglašava se status quo te se u sporni članak stavi oznaka za osporenu neutralnost. Zatim se rasprava oko članka prenosi na stranicu za razgovor, gdje se nakon postupka za rješavanje sporova pristupa preuređivanju članka.
Wikipedia je slobodni sadržaj koji svako može da koristi, uređuje i dijeli
Wikipedia je slobodna enciklopedija koju može svako uređivati. Svi tekstovi dostupni su pod slobodnom licencom i mogu se distribuirati u skladu s njom. Imajte na umu da članke može svako mijenjati te niko nema vlasništvo ni kontrolu ni nad jednim člankom te da nakon što se prvobitni članak napiše on može biti izmijenjen od strane zajednice. Ne kršite autorska prava ili djela koja su licencirana na način koji nije u saglasnosti sa GNU licencom za slobodnu dokumentaciju.
Urednici Wikipedije treba da se odnose jedni prema drugima sa poštovanjem i na civilizovani način
Wikipedia ima pravila ponašanja: poštujte druge vikipedijance, čak i one s kojima se ne slažete. Ostanite civilizirani. Izbjegavajte lične napade i pretjerano generaliziranje. Ostanite pribrani, čak i u atmosferi sukoba pri uređivanju, izbjegavajte nesmotrene izjave, slijedite pravilo 3 vraćanja i imajte na umu da Wikipedia na bosanskom jeziku ima 93.690 članaka na kojima možete raditi i da od svađe nema koristi. Postupajte po načelima dobre volje i ne narušavajte Wikipediju nastojanjima da dokažete nešto te pretpostavite dobru namjeru novih korisnika. Budite otvoreni za druge i drugačije, ne budite isključivi i svima poželite dobrodošlicu.
Wikipedia nema čvrstih pravila
Wikipedia nema čvrstih pravila osim ovih 5 općih principa. Budite hrabri kod uređivanja, premještanja i mijenjanja članaka zato što se najveće zadovoljstvo sastoji upravo u tome. Iako trebate težiti savršenstvu, na Wikipediji nema savršenih članaka. Ne ustručavajte se da nešto i obrišete. Sve prethodne verzije članaka se čuvaju, tako da ne postoji način da se nešto uništi. Imajte na umu da sve što napišete ovdje može biti trajno sačuvano.