Wikipedia:Čaraparko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pojam čaraparko na Wikipediji podrazumijeva korisnika koji je otvorio još jedan (ili više) korisničkih računa. To znači da taj isti korisnik pri radu, glasanju, raspravama, i slično koristi više korisničkih imena.

Problem korištenja čaraparke se najviše primjećuje kod rasprava i glasanja jer u tom trenutko korisnik sa više korisničkih računa ima prednost nasuprot ostalim korisnicima, jer svojim drugim korisničkim imenima može upravljati glasanjem ili okrenuti raspravu u svoju korist.

Wikipedia općenito ne preporučava korištenje čaraparka u nekim svrhama (za više detalja pogledajte stranicu na engleskoj Wikipediji) koje mogu stvoriti probleme pri radu ostalim korisnicima.

Wikipedia na bosanskom jeziku nema još tačno utvrđeno pravilo o čaraparku, kao i mjere i kazne za korisnike koji ih koriste, ali to ne znači da se isti ne mogu pozvati na ovo pravilo u slučajevima kršenja ovog pravila. Isto tako možda će u skoroj ili bliskoj budućnosti ovo pravilo postati punovažeće i početi se primjenjivati na sve korisnike.

Ukoliko sumnjate na nekog čaraparka koji se koristi u svrhe navedene gore, i ako isti na taj način krši osnovna pravila i smjernice Wikipedije, kao i ostala pravila, možete postaviti zahtjev za provjeru ovdje.

Šabloni[uredi izvor]

Upotreba
Mogući čaraparko bez blokiranja
Kôd
{{Čaraparko1|korisničko ime}}
Upotreba
Mogući čaraparko sa blokiranjem
Kôd
{{Čaraparko2|korisničko ime|blokiranje do}}
Upotreba
Čaraparko sa blokiranjem
Kôd
{{Čaraparko3|korisničko ime|blokiranje do}}