Wikipedia:Čaraparko

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Pojam čaraparko na Wikipediji podrazumijeva korisnika koji je otvorio još jedan (ili više) korisničkih računa. To znači da taj isti korisnik pri radu, glasanju, raspravama, i slično koristi više korisničkih imena.

Problem korištenja čaraparke se najviše primjećuje kod rasprava i glasanja jer u tom trenutko korisnik sa više korisničkih računa ima prednost nasuprot ostalim korisnicima, jer svojim drugim korisničkim imenima može upravljati glasanjem ili okrenuti raspravu u svoju korist.

Wikipedia općenito ne preporučava korištenje čaraparka u nekim svrhama (za više detalja pogledajte stranicu na engleskoj Wikipediji) koje mogu stvoriti probleme pri radu ostalim korisnicima.

Wikipedia na bosanskom jeziku nema još tačno utvrđeno pravilo o čaraparku, kao i mjere i kazne za korisnike koji ih koriste, ali to ne znači da se isti ne mogu pozvati na ovo pravilo u slučajevima kršenja ovog pravila. Isto tako možda će u skoroj ili bliskoj budućnosti ovo pravilo postati punovažeće i početi se primjenjivati na sve korisnike.

Ukoliko sumnjate na nekog čaraparka koji se koristi u svrhe navedene gore, i ako isti na taj način krši osnovna pravila i smjernice Wikipedije, kao i ostala pravila, možete postaviti zahtjev za provjeru ovdje.

Šabloni[uredi izvor]

Upotreba
Mogući čaraparko bez blokiranja
Kôd
{{Čaraparko1|korisničko ime}}
Upotreba
Mogući čaraparko sa blokiranjem
Kôd
{{Čaraparko2|korisničko ime|blokiranje do}}
Upotreba
Čaraparko sa blokiranjem
Kôd
{{Čaraparko3|korisničko ime|blokiranje do}}