Wikipedia:Zašto postati korisnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali članke na Wikipediji - bilo ko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne košta ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Korisničko ime

Kad se prijavljujete, trebate napisati korisničko ime. Sve izmjene koje napravite u bosanskoj Wikipediji dok ste prijavljeni kao korisnik bit će vezane uz vaše korisničko ime. To znači da će Historija stranice (onaj link na vrhu i dnu stranice) zauvijek zabilježiti da ste upravo vi doprinijeli stranici. Kad niste prijavljeni, izmjene se samo bilježe uz vašu anonimnu Internetsku adresu (niz brojeva). Osim toga, možete vidjeti spisak svih svojih doprinosa tako da kliknete na link Moji doprinosi, koja se vidi na lijevom izborniku kad ste prijavljeni.

Imat ćete vlastitu korisničku stranicu, gdje možete pisati o sebi. Iako Wikipedia ne služi tome da organizirate svoj homepage, slobodno stavite par svojih slika, pišite o svojim hobijima itd. Mnogi korisnici na vlastitu korisničku stranicu stave spisak članaka kojima se najviše ponose ili bilježe linkove koje su im važne.

Također ćete imati osobnu stranicu za razgovor, na kojoj možete razgovarati s drugim korisnicima. Nju možete vidjeti ako odete na svoju korisničku stranicu i pritisnite na Razgovor o stranici na lijevom izborniku. Kad god neko napiše poruku na vašoj stranici za razgovor, dobit ćete obavijest o tome. Ako prilikom prijavljivanja upišete e-mail adresu, ostali korisnici vam mogu slati e-mailove, ali stvar ostaje anonimna - korisnik koji vam šalje e-mail ne zna vašu adresu. Ne morate upisati e-mail adresu ako ne želite.

Veća privatnost

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve osobne podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego prije nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmjene bilježe se uz vašu IP adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš davatelj usluga Interneta, a mogu otprilike odrediti i vaš geografski položaj. Ako na kompjuteru imate bilo kakav software s javnog servera, drugi ljudi mogu otkriti i druge stvari o vama. Sve to možete izbjeći tako da se prijavite kao korisnik, jer se onda vaša Internetska adresa više ne vidi..

Više mogućnosti za uređivanje teksta

Software MediaWiki, na kojem se zasniva Wikipedia, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Naprimjer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmjene kao "zanemarljive".

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni korisnici često koriste jeste link Praćene stranice na lijevom izborniku. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate link Prati stranicu. Ako je pritisnite, ta se stranica dodaje vašem osobnom spisaku praćenih stranica. Link Praćene stranice prikazuje samo izmjene na tim stranicama (za razliku od link Nedavne izmjene, koja prikazuje sve izmjene na bosanskoj Wikipediji). Tako ćete lakše znati šta se dešava sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni korisnici smiju preimenovati stranice, a ta je djelatnost vrlo važna za strukturu i dosljednost Wikipedije.

Opcije u MediaWiki

Možete detaljno odrediti način rada za MediaWiki. Možete promijeniti izgled cijele stranice ako izaberete drugi stil prikaza (npr. "Cologne Blue"), možete izabrati izgled matematičkih formula, hoće li linkovi biti podcrtani, kolika će biti veličina prozora za upis, koliko stranica prikazati u Nedavnim izmjenama itd.

Status upravnika

Administratori mogu brisati stranice, zaštititi stranice od uređivanja, mijenjati zaštićene stranice i blokirati korisnike zbog kršenja pravila Wikipedije. Upravnici izvršavaju volju wiki-zajednice na stranicama kao što je Wikipedia:Kandidati za brisanje. Naravno, samo prijavljeni korisnici smiju postati upravnici. Ako želite uložiti zahtjev da postanete administrator, prvo morate neko vrijeme surađivati na Wikipediji bez prevelikih sukoba s drugima. Zatim proučite stranicu: Prijedlozi/zahtjevi za upravnika.

Također pogledajte