Razlika između verzija stranice "TCP/IP"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 49: Red 49:
[[gl:TCP/IP]]
[[gl:TCP/IP]]
[[gn:TCP/IP]]
[[gn:TCP/IP]]
[[gu:ઈન્ટરનેટ પ્રોટોકોલ સ્યુટ]]
[[gu:TCP/IP મોડેલ]]
[[he:TCP/IP]]
[[he:TCP/IP]]
[[hr:TCP/IP]]
[[hr:TCP/IP]]

Verzija na dan 10 januar 2013 u 00:46

TCP i IP su protokoli pomoću kojih se vrši razmjenjivanje podataka između računara preko neke internet veze, bez kojih današnji Internet ne bi bio zamisliv.

Transmission Control Protocol

Transmission Control Protocol (TCP) je sastavni dio Internet protokola, pomoću kojeg aplikacije mogu da stvore konekciju na drugi računar kako bi mogli vršiti razmjenjivanje podataka. TCP također može odvojiti podatke za više aplikacija koje koriste internet protokol (npr. Web server i email server na jednom računaru).

Internet Protocol

Internet Protocol (IP) je protokol za komunikaciju između izvora i korisnika preko internet mreže. Podaci preko IP-a se šalju u paketima i to samo između rutera (router), a između svičeva (switch) u frame.-ovima. Internet protokol je nepouzdan, jer ne osigurava da će paket podataka biti u ispravnom stanju ili, u najgorem slučaju, hoće li uopće doći.

Postoji i takozvana IP adresa. To je adresa koja se sastoji od 32.-bitne kombinacije binarnih brojeva npr. 192.168.64.2 tj. 11000000.10101000.01000000.00000010. Istu mora imati svaki računar koji se nalazi na mreži ili internetu.

Također pogledajte

Vanjski linkovi