Razlika između verzija stranice "Aleksandrija"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova strana: {{Infokutija naselje/Egipat |Grb = Alexandria_Logo2.png |geog_širina = 31.12 |geog_dužina = 29.55 |ImeSrednjegNivoaVlasti =...
(Nema razlike)

Verzija na dan 10 septembar 2014 u 21:58

Šablon:Infokutija naselje/Egipat Aleksandrija (arapski: اسكندرية) je drugi grad po veličini i drugo metropolitansko područje u Egiptu nakon Kaira a koji se prostire duž 32 km dugog područja uz obalu Sredozemnog mora, u sjevernom središnjem dijelu zemlje. Aleksandrija je najveća luka u Egiptu preko koje se obavlja oko 80% egipatskog uvoza i izvoza. Važno je turističko središte i važan industrijski centar zbog plinovoda i naftovoda koji vode iz Sueca. Grad je osnovan oko malog grada 331. p.n.e. od strane Aleksandra Velikog. Postao je važan centar helenske civilizacije i ostao glavni grad helenskog Ptolomejskog kraljevstva i rimskog i bizantijskog Egiptu skoro 1000 godina, sve do muslimanskog osvajanja Egipta 641. godine kada je novi glavni grad osnovan u Fustatu (kasnije apsorbovan u grad Kairo). Antička Aleksandrija je najpoznatija po svjetioniku na Farosu, jednom od sedam čuda antičkog svijeta, svojoj velikoj biblioteci (najveći u antičkom svijetu, sada zamijenjena modernom bibliotekom).

Od kraja 19. vijeka, Aleksandrija je postala glavni centar međunarodnog brodarstva i jedan od najznačajnijih trgovačkih centara u svijetu, zahvaljujući jednostavnoj kopnenoj vezi između Sredozemnog i Crvenog more, i unosnoj trgovini egipatskog pamuka. Aleksandrija je bila drugi najmoćniji grad antičkog svijeta nakon Rima.

Vanjski linkovi


Koordinate: Geografsku širinu nije bilo moguće učitati kao broj:30_3_22_N_31_14_22_E_type:city(7734602)_region:EG
Invalid arguments have been passed to the {{#coordinates:}} function