Razlika između verzija stranice "Firenca"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Thijs!bot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: sc:Firenze
Amny (razgovor | doprinosi)
Firenca
Red 1: Red 1:
[[Slika:From the campanile.jpg|thumb|Pogled sa glasovitog zvonika]]
[[Slika:From the campanile.jpg|thumb|Pogled sa glasovitog zvonika]]
'''Firenca''' (tal. Firenze) je [[grad]] u [[Italija|Italiji]].
'''Firenca''' (tal. Firenze) je [[grad]] u [[Italija|Italiji]].
===Historija ===
Središte pokrajine [[Toskana|Toskani]] - pokrajina sa najvećom samostalnošću, pokrajina koja ima čak i svoju crvenu toskansku boju cigle. To je polumilionski grad na rijeci [[Arno]] koja teče kroz središte grada. Nastao je u prahistorijsko doba kada su se na tom mjestu nalazila mala naselja, no prvo veće naselje izgrađuju Rimljani, [[Julije Cezar]] gradi Florentinu. U to vrijeme Firenca u poljoprivrednom kraju doživljava procvat, kasnije je bila napadana najviše od galskih plemena. Svoju samostalnost doživljava za vrijeme vladavine Huga od Toskane u XI vijeku i od tada postaje nezavisni grad - država sve do ujedinjenja u Toskani 1856. godine, nešto ranije nego ostali sjeverni dijelovi. Kao zaseban, slobodan grad doživljava svoj pravi procvat što bi se reklo [[Renesansa|"renesansu"]]. Firenca kao trgovački grad koji se nalazi na sjecištu puteva koji su vodili sa [[Jadran|Jadrana]] na Sredozemlje i spajali sjever i jug. To je vrlo dobro iskoristila i trgovala sa skupim robama, pamukom i svilom. Prvo doživljava privredni procvat, pa se zato ovdje javljaju prve banke na svijetu, ustanove koje su prve počele sakupljati novac, prve se počele baviti štednjom, a kasnije počele davati i prve zajmove. Ovdje se rodila i prva mjenica, zamjena za novac i njom se trgovalo. Počinje se razvijati bankovni sistem, prvo u Italiji, pa onda širom svijeta. Gdje je bilo trgovine, tu je bilo i novca, a gdje je bilo novca tu je bilo i napretka u svim ostalim sferama života, pogotovo u kulturi i umjetnosti.

===Kultura===
[[Slika:Most_u_Firenci.jpg|thumb|right|Ponte Vecchio]]
Najpoznatije firentinske porodice [[Pitti]], [[Medici]] i [[Stroci]] počele su angažovati najtalentovanije umjetnike onog doba iz čitave Italije da im ukrašavaju njihove stambene prostore posebno vile, dvorce, palate, a potom i radne prostore. Tako je, recimo, i nastao jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu firentinski muzej galerija [[Uffizi]]. Nastala je kupovinom umjetničkih dijela porodice Medici koji su bili vlasnici te palate, a to je palata u kojoj su se nalazile kancelarije. To je zgrada koju su ukrašavali djelima najpoznatijih slikara onoga doba. Muzej je dobio ime Uficci, jer Uficci znači kancelarija. Kancelarije su bile u zgradi poznate, bogate, firentinske porodice Medici u kojoj su se smjenjivale i porodice Pitti i Stroci u privrednoj nadmoći prema tome i u političkoj nadmoći. Ostavili su neizbrisiv trag u umjetnosti grada. Ovdje su dolazili mnogi umjetnici poznati u ono doba, a neki su i rođeni ovdje. Poznati pjesnik iz Firence je [[Dante Aligijeri]] koji je rođen krajem XIII vijeka, a umro u [[Ravena|Raveni]] početkom XIV vijeka. Bio je ne samo književnik, nego i prevodilac i veliki političar i polemičar, kritičar svega negativnog u ono doba. Zato je bio protjeran iz Firence, otišao u [[Verona|Veronu]] gdje je živio neko vrijeme i završio svoje kapitalno djelo Božanstvena komedija. Iz Firence je i glasoviti umjetnik i jedan od najvećih na svijetu [[Michelangelo]]. Bio je veliki humanista, slikar, kipar i arhitekt. Ovdje je djelovao i veliki italijanski slikar, skulptor i graditelj [[Leonardo da Vincci]]. On je naslikao [[Mona Liza|Mona Lizu]], svoje najznačajnije djelo u koje je bio zaljubljen. Mona Lizu je smatrao idealnim djelom, najbolje ikada naslikanim.Sliku je ponio sa sobom prilikom posjete Francuskoj, medjutim, umire nedaleko od [[Pariz|Pariza]] 1521. godine. Slika je ostala u Francuskoj i izložena je u [[Luvr|Luvru]], kraljevskom dvoru, kao najvrednije djelo. Pored navedenih u Firenci su djelovali i mnogi drugi skulptori i slikari kao sto su [[Donatello]] i [[Giotto]]. Giotto je kao veliki graditelj napravio nacrt za dijelove katedrale, a posebno za toranj [[Santa Maria della Fiore]]. Zbog njih je Firenca postala Meka umjetnosti, a danas je Meka turizma. U kasnom srednjem vijeku Firenca pomalo gubi značaj, naime pomorstvom se počinju baviti dvije sile Genova i Venecija, no Firenca i dalje ostaje grad koji se vrlo brzo širi i razvija. Ratnih stradanja nije bilo ni u I ni u II svjetskom ratu te napokon izrasta u velegrad od 500 000 stanovnika. Politička pozornica Firence i Toskane bio je gospodski trg [[Piazza della Signoria]]. Ovdje su se održavala sva važna zbivanja i skupovi u gradu. Firenca ima jedanaest mostova, a najpoznatiji je [[Ponte Vecchio]], koji u svom sastavu ima i zatvoreni dio koji podsjeća na ulicu sa mnoštvom malih radnji. Firenca je grad u koji se svi rado vraćaju da bi uživali u svim njenim ljepotama.


{{stub-grad}}
[[Kategorija:Gradovi u Italiji]]
[[Kategorija:Gradovi u Italiji]]



Verzija na dan 12 januar 2007 u 20:22

Pogled sa glasovitog zvonika

Firenca (tal. Firenze) je grad u Italiji.

Historija

Središte pokrajine Toskani - pokrajina sa najvećom samostalnošću, pokrajina koja ima čak i svoju crvenu toskansku boju cigle. To je polumilionski grad na rijeci Arno koja teče kroz središte grada. Nastao je u prahistorijsko doba kada su se na tom mjestu nalazila mala naselja, no prvo veće naselje izgrađuju Rimljani, Julije Cezar gradi Florentinu. U to vrijeme Firenca u poljoprivrednom kraju doživljava procvat, kasnije je bila napadana najviše od galskih plemena. Svoju samostalnost doživljava za vrijeme vladavine Huga od Toskane u XI vijeku i od tada postaje nezavisni grad - država sve do ujedinjenja u Toskani 1856. godine, nešto ranije nego ostali sjeverni dijelovi. Kao zaseban, slobodan grad doživljava svoj pravi procvat što bi se reklo "renesansu". Firenca kao trgovački grad koji se nalazi na sjecištu puteva koji su vodili sa Jadrana na Sredozemlje i spajali sjever i jug. To je vrlo dobro iskoristila i trgovala sa skupim robama, pamukom i svilom. Prvo doživljava privredni procvat, pa se zato ovdje javljaju prve banke na svijetu, ustanove koje su prve počele sakupljati novac, prve se počele baviti štednjom, a kasnije počele davati i prve zajmove. Ovdje se rodila i prva mjenica, zamjena za novac i njom se trgovalo. Počinje se razvijati bankovni sistem, prvo u Italiji, pa onda širom svijeta. Gdje je bilo trgovine, tu je bilo i novca, a gdje je bilo novca tu je bilo i napretka u svim ostalim sferama života, pogotovo u kulturi i umjetnosti.

Kultura

Datoteka:Most u Firenci.jpg
Ponte Vecchio

Najpoznatije firentinske porodice Pitti, Medici i Stroci počele su angažovati najtalentovanije umjetnike onog doba iz čitave Italije da im ukrašavaju njihove stambene prostore posebno vile, dvorce, palate, a potom i radne prostore. Tako je, recimo, i nastao jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu firentinski muzej galerija Uffizi. Nastala je kupovinom umjetničkih dijela porodice Medici koji su bili vlasnici te palate, a to je palata u kojoj su se nalazile kancelarije. To je zgrada koju su ukrašavali djelima najpoznatijih slikara onoga doba. Muzej je dobio ime Uficci, jer Uficci znači kancelarija. Kancelarije su bile u zgradi poznate, bogate, firentinske porodice Medici u kojoj su se smjenjivale i porodice Pitti i Stroci u privrednoj nadmoći prema tome i u političkoj nadmoći. Ostavili su neizbrisiv trag u umjetnosti grada. Ovdje su dolazili mnogi umjetnici poznati u ono doba, a neki su i rođeni ovdje. Poznati pjesnik iz Firence je Dante Aligijeri koji je rođen krajem XIII vijeka, a umro u Raveni početkom XIV vijeka. Bio je ne samo književnik, nego i prevodilac i veliki političar i polemičar, kritičar svega negativnog u ono doba. Zato je bio protjeran iz Firence, otišao u Veronu gdje je živio neko vrijeme i završio svoje kapitalno djelo Božanstvena komedija. Iz Firence je i glasoviti umjetnik i jedan od najvećih na svijetu Michelangelo. Bio je veliki humanista, slikar, kipar i arhitekt. Ovdje je djelovao i veliki italijanski slikar, skulptor i graditelj Leonardo da Vincci. On je naslikao Mona Lizu, svoje najznačajnije djelo u koje je bio zaljubljen. Mona Lizu je smatrao idealnim djelom, najbolje ikada naslikanim.Sliku je ponio sa sobom prilikom posjete Francuskoj, medjutim, umire nedaleko od Pariza 1521. godine. Slika je ostala u Francuskoj i izložena je u Luvru, kraljevskom dvoru, kao najvrednije djelo. Pored navedenih u Firenci su djelovali i mnogi drugi skulptori i slikari kao sto su Donatello i Giotto. Giotto je kao veliki graditelj napravio nacrt za dijelove katedrale, a posebno za toranj Santa Maria della Fiore. Zbog njih je Firenca postala Meka umjetnosti, a danas je Meka turizma. U kasnom srednjem vijeku Firenca pomalo gubi značaj, naime pomorstvom se počinju baviti dvije sile Genova i Venecija, no Firenca i dalje ostaje grad koji se vrlo brzo širi i razvija. Ratnih stradanja nije bilo ni u I ni u II svjetskom ratu te napokon izrasta u velegrad od 500 000 stanovnika. Politička pozornica Firence i Toskane bio je gospodski trg Piazza della Signoria. Ovdje su se održavala sva važna zbivanja i skupovi u gradu. Firenca ima jedanaest mostova, a najpoznatiji je Ponte Vecchio, koji u svom sastavu ima i zatvoreni dio koji podsjeća na ulicu sa mnoštvom malih radnji. Firenca je grad u koji se svi rado vraćaju da bi uživali u svim njenim ljepotama.