Razlika između izmjena na stranici "Alel"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2 bajta ,  prije 6 godina
m
Prihvaćeno je i da je svaki od alela zapravo klasa višestrukih alela s različitim DNK-sekvencama koji proizvode proteine identičnih osobina: na ''ABO'' lokusu poznato je više od 70 alela.<ref>http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=102199</ref> Osoba s krvnom grupom A može biti AO heterozigotna, AA homozigotna ili A'A heterozigotna s dva različita 'A'
== Dominantni i recesivni aleli ==
U većini slučajeva, genotipske interakcije između dva alela na lokusu mogu se opisati kao '''dominantne''' ili '''recesivne''', prema tome kojem od dvaju homozigotnih genotipova najviše sliči homozigotni fenotip. Tamo gdje se homozigotni ne može razlikovati od heterozigotnog, za dâtī alel kaže se da je dominantan u odnosu na drugi alel, za koji se kaže da je recesivan u odnosu na prvi. Stepen i shema dominacije varira od lokusa do lokusa i zavisi od oblika [[interakcijeinterakcija gena|interakcijainterakcije alelnih gena]].
 
'''Divlji tip''' alela je termin kojim se označava najvjerovatnija ishodišna (prvobitna) ''DNK'' sekvenca i odgovarajuća fenotipska [[osobina]] iz "divljih" [[populacija]] [[organizam]]a, npr., kod vinskih mušica (''Drosophila melanogaster''). Kroz historiju se na takav "divlji" alel gledalo kao na dominantan, čest i "normalan", u suprotnosti prema "mutirajućim" alelima koji su smatrani recesivnima, rijetkima i često štetnima. Često se smatralo da je većina osoba homozigotna za "divlji alel" na većini lokusa i da je bilo koji alternativni "mutirajući" alel rjeđe pronađen u homozigotnom obliku kod manjine "pogođenih" osoba (često kao genetička bolest), a češće u heterozigotnom u "nosiocimanositeljima" za mutirajuće alele. Danas se zna da mutiranjem divljeg tipa mogu nastati i dominantni aleli i da je većina lokusa (ili gotovo svi) visoko polimorfna, a učestalost njihovih alela varira od populacije do populacije, te da je veliki dio genetičkih varijacija sakriven u obliku alela koji ne proizvode očite fenotipske razlike.
 
'''Divlji tip''' alela je termin kojim se označava najvjerovatnija ishodišna (prvobitna) ''DNK'' sekvenca i odgovarajuća fenotipska [[osobina]] iz "divljih" [[populacija]] [[organizam]]a, npr., kod vinskih mušica (''Drosophila melanogaster''). Kroz historiju se na takav "divlji" alel gledalo kao na dominantan, čest i "normalan", u suprotnosti prema "mutirajućim" alelima koji su smatrani recesivnima, rijetkima i često štetnima. Često se smatralo da je većina osoba homozigotna za "divlji alel" na većini lokusa i da je bilo koji alternativni "mutirajući" alel rjeđe pronađen u homozigotnom obliku kod manjine "pogođenih" osoba (često kao genetička bolest), a češće u heterozigotnom u "nosiocima" za mutirajuće alele. Danas se zna da mutiranjem divljeg tipa mogu nastati i dominantni aleli i da je većina lokusa (ili gotovo svi) visoko polimorfna, a učestalost njihovih alela varira od populacije do populacije, te da je veliki dio genetičkih varijacija sakriven u obliku alela koji ne proizvode očite fenotipske razlike.
== Procjena relativne frekvencije alela ==
Učestalost alela u populaciji može se koristiti za predviđanje učestalosti odgovarajućih genotipova (v. ''Hardy-Weinbergov princip''). Primjer sa dva alela:
23.119

izmjena

Navigacija