Razlika između verzija stranice "Bob Ross"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Napravljeno prevođenjem stranice "Bob Ross"
(Nema razlike)

Verzija na dan 21 januar 2020 u 15:55

Bob Ross
Veb-sajtbobross.com

Robert Norman Ross (29. oktobar 1942. - 4. jula 1995.) bio je američki slikar, umjetnički instruktor i televizijski voditelj . Bio je tvorac i domaćin emisije The Joy of Painting, poučnog televizijskog programa koji je emitovan od 1983. do 1994. na PBS- u u Sjedinjenim Državama, a također je emitiran u Kanadi, Latinskoj Americi i Evropi. Ross je od 1980-ih i 1990-ih bio javna televizijska ličnost, te je posthumno postao internetska slavna osoba u 21. stoljeću. Njegov talent i ljubaznost doveli su do velike popularnosti među fanovima na YouTubeu, Twitchu i mnogim drugim web stranicama mnogo godina nakon njegove smrti. [1] [2] [3]

Ross je rođen u mjestu Daytona Beach na Floridi Jacku i Ollieju Rossu (stolar Cherokee- a i konobarica), a odrastao je u Orlandu na Floridi . [4] Kao dijete, Ross se zabavljao brigom o ozlijeđenim životinjama, navodno uključujući i oklopnicu, zmiju i aligator. Jedna od ovih životinja, vjeverica po imenu Peapod (puni nadimak "Peapod The Pocket Squirrel"), istaknuta je u nekoliko epizoda svoje emisije. Druga vjeverica, ona s epilepsijom koju je Bob nazvao "Squirrely Wirrelly Brown" (kojoj je veterinar dao 6 mjeseci života, ali Bob je pričao o njoj 4 do 5 godina nakon što ju je dobila) također je bila na izložbi rjeđe (obično je držana na kući u Rossovu podrumu u velikom kavezu pored mjesta gdje ga je gledala kako slika). Imao je polubrata Jima, kojeg je spomenuo tokom svog gostovanja. Ross je napustio srednju školu u 9. razredu da bi radio kao stolar kod svog oca Džeka Rosa kada je izgubio dio lijevog kažiprsta . To, međutim, nije uticalo na način na koji je držao svoju paletu dok je slikao.  : 22

  1. ^ "Bob Ross Was an Internet Celebrity Before the Internet" (jezik: engleski). Pristupljeno September 15, 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Editors, Biography.com (August 4, 2016). "Bob Ross Biography". The Biography.com website. Pristupljeno September 15, 2016. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: authors list (link)
  3. ^ Perez, Sarah. "After Pulling In 5.6M Viewers, Twitch Is Keeping Bob Ross On The Air". TechCrunch. Verizon Media. Pristupljeno 19 July 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Bob Ross, Television's Favorite Artist". Bob Ross Incorporated. Arhivirano s originala, July 29, 2012. Pristupljeno January 24, 2011. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)