Razlika između verzija stranice "Kult"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
saa
m Vraćena izmjena 533698 korisnika 212.200.88.252 (razgovor)
Red 6: Red 6:


== Klasifikacija riječi ==
== Klasifikacija riječi ==
Kult nije pogrbna rec, zasto bi bila? Zar ljudi nemaju pravo da zive kako im se prihte? Ako unistavaju sopstveni zivot treba im dozvoliti, na greskama se uci zar ne? Dakle, pustite ih, manite se toga, ima 100 lepsih stvari o kojima se moze diskutovati
Pozdrav iz Nisa


== Kultovi ==
== Kultovi ==

Verzija na dan 8 decembar 2007 u 19:41

Kult ili sekta označava marginalnu grupu sa radikalno drugačijim shvatanjem svijeta i načinom života od norme koja postoji u ostatku društva. Sekta kao riječ, se obično povezuje sa različitim vjerskim grupama ali se ponekad koristi i kao oznaka za političke grupacije.

U svakodnevnom govoru kult ima pogrdan odzvon i koristi se prvenstveno za omalovažavanje tuđih shvatanja ili načina života. U stručnom govoru riječ nema negativan naboj i koristi se isključivo za grupe koje ispunjavaju gore navedene uslove. Zbog ovoga neki smatraju da se prve kršćanske grupe u Palestini mogu smatrati kultovima zbog shvatanja koje su odudarala od norme koja je postojala u ostatku društva. Na isti način se grupe muslimana za vrijeme progona poslanika Muhameda u Medini mogu smatrati sektama.

Historija

Klasifikacija riječi

Kultovi

Smatra se da se sljedeće grupe mogu okarakterisati kao sekte prema gore navedenoj klasifikaciji.

Kultovi u Bosni i Hercegovini