Razlika između izmjena na stranici "Asocijacija teniskih profesionalaca"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
(Nova strana: Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je osnovana 1972. godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. 1990. godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje AT…)
 
Asocijacija teniskih[[tenis]]kih profesionalaca (ATP) je osnovana [[1972.]] godine s ciljem da zaštiti prava i interese svjetskih tenisera. [[1990.]] godine asocijacija je osnovala svjetsko takmičenje ATP Tour koje je 2009. preimenovano u ATP World Tour. Glavno sjedište i uprava ATP-a je u Londonu[[London]]u, UK. Njene podružnice nalaze se u Monacu (sjedište za Evropu), Ponte Vedra Beach Florida (sjedište za Ameriku) i u Sydneyu[[Sydney]]u (sjedište za ostale dijelove svijeta).
 
Ekvivalent ATP-a u ženskom tenisu je ženska teniska asocijacija (WTA).
 
Predsjednik ATP-a je Adam Helfant. Šefovi podružnica su:
* Andy Anson ([[Evropa]])
* Mark Young ([[Amerika]])
* Brad Drewett (internacionalna divizija: [[Afrika]], [[Azija]] i [[Australija]]).
 
ATP ima dva odjeljenja: izvršni odbor i vijeće tenisera.
 
Izvršni odbor pored predsjednika čine stalni članovi Željko Franulović, Charlie Pasarell i Graham Pearce i nestalni članovi. Nestalne članove bira vijeće tenisera svake dvije godine. Sadašnji nestalni članovi su: predstavnik evropske divizije [[Ivan Ljubičić]], američke divizije Justin Gimelstob i internacionalne divizije David Edges.
 
Vijeće tenisera čini 10 tenisera, i može utjecati i savjetovati predsjednika i odbor pri donošenju važnih odluka. Članovi vijeća tenisera su četiri najbolja u singl do 50 rankinga, dva između 51 i 100. rankinga, dva među prvih 100. tenisera u dubl kategoriji i dvojica izabranih predstavnika.
1.784

izmjene

Navigacija