Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004.
Sjedinjene Američke Države
← 2000. 2. novembar 2004. 2008. →

538 članova Kolegija izbornika
Za pobjedu je potrebno 270 izborničkih glasova
Izlaznost56,7%[1] Povećanje 5.5 pp
 
Kandidat George W. Bush John Kerry
Stranka Republikanska Demokratska
Matična država Teksas Massachusetts
Sukandidat Dick Cheney John Edwards
Glasovi izbornika 286 251
Osvojenih država 31 19 + DC
Broj glasova 62.040.610 59.028.444
Postotak 50,7 48.3%

KalifornijaOregonWashington (savezna država)IdahoNevadaUtahArizonaMontanaWyomingColoradoNew MexicoSjeverna DakotaJužna DakotaNebraskaKansasOklahomaTeksasMinnesotaIowaMissouriArkansasLouisianaWisconsinIllinoisMichiganIndianaOhioKentuckyTennesseeMississippiAlabamaGeorgiaFloridaJužna KarolinaSjeverna KarolinaVirginiaWest VirginiaThe District of ColumbiaMarylandDelawarePennsylvaniaNew JerseyNew York (savezna država)ConnecticutRhode IslandVermontNew HampshireMaineMassachusettsHavajiAljaskaThe District of ColumbiaMarylandDelawareNew JerseyConnecticutRhode IslandMassachusettsVermontNew Hampshire
Izborna karta zasnovana na medijskom konsenzusu. Crvenom bojom označene su savezne države koje su osvojili Bush/Cheney, a plavom Kerry/Edwards. Brojevi označavaju broj glasača Kolegija izbornika.

Predsjednik prije izbora

George W. Bush
Republikanska stranka

Izabrani presjednik

George W. Bush
Republikanska stranka

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004. su bili održani u utorak, 2. novembra 2004. To su bili 55. četverogodišnji predsjednički izbori. Birači su birali predsjedničke elektore i novog predsjednika i potpredsjednika ili su ponovno birali tadašnje predsjednike Georgea W. Busha i Dicka Cheneya. Niz predsjedničkih primarnih izbora i konferencija održani su od marta do septembra 2004. Glavni dvostranački kandidati su bili republikanski predsjednik George W. Bush i demokratski senator John Kerry.

Bushova popularnost porasla je rano u prvom mandatu nakon napada 11. septembra 2001., ali njegova popularnost je opala između 2001. i 2004. godine. Vanjska politika bila je dominantna tema tokom predizborne kampanje, posebno Bushovo vođenje rata protiv terorizma i invazija na Irak 2003. godine. Bush se predstavio kao odlučni vođa i napao Kerryja, dok je Kerry kritizirao Bushovo ponašanje u Iraku. Raspravljalo se i o domaćim pitanjima, uključujući ekonomiju i radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, pobačaj, istospolne brakove i istraživanje embrionalnih matičnih ćelija.

Pobjednik izbora[uredi | uredi izvor]

George W. Bush je pobjednik izbora, i time je ostao na poziciji 43. po redu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.[2] Potpredsjednik je također ostao Dick Cheney.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Voter Turnout in Presidential Elections". Presidency.ucsb.edu. Pristupljeno 18. 8. 2016.
  2. ^ "George W. Bush će vjerovatno pobijediti i na ovim izborima u Americi". dw.com. Pristupljeno 3. 11. 2004.