Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004.
Sjedinjene Američke Države
← 2000. 2. novembar 2004. 2008. →

538 članova Kolegija izbornika
Za pobjedu je potrebno 270 izborničkih glasova
Izlaznost56,7%[1] Povećanje 5.5 pp
  George-W-Bush.jpeg John F. Kerry.jpg
Kandidat George W. Bush John Kerry
Stranka Republikanska Demokratska
Matična država Teksas Massachusetts
Sukandidat Dick Cheney John Edwards
Glasovi izbornika 286 251
Osvojenih država 31 19 + DC
Broj glasova 62.040.610 59.028.444
Postotak 50,7 48.3%

KalifornijaOregonWashington (savezna država)IdahoNevadaUtahArizonaMontanaWyomingColoradoNew MexicoSjeverna DakotaJužna DakotaNebraskaKansasOklahomaTeksasMinnesotaIowaMissouriArkansasLouisianaWisconsinIllinoisMichiganIndianaOhioKentuckyTennesseeMississippiAlabamaGeorgiaFloridaJužna KarolinaSjeverna KarolinaVirginiaWest VirginiaThe District of ColumbiaMarylandDelawarePennsylvaniaNew JerseyNew York (savezna država)ConnecticutRhode IslandVermontNew HampshireMaineMassachusettsHavajiAljaskaThe District of ColumbiaMarylandDelawareNew JerseyConnecticutRhode IslandMassachusettsVermontNew HampshireElectoralCollege2004.svg
O ovoj slici
Izborna karta zasnovana na medijskom konsenzusu. Crvenom bojom označene su savezne države koje su osvojili Bush/Cheney, a plavom Kerry/Edwards. Brojevi označavaju broj glasača Kolegija izbornika.

Predsjednik prije izbora

George W. Bush
Republikanska stranka

Izabrani presjednik

George W. Bush
Republikanska stranka

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2004. su bili održani u utorak, 2. novembra 2004. To su bili 55. četverogodišnji predsjednički izbori. Birači su birali predsjedničke elektore i novog predsjednika i potpredsjednika ili su ponovno birali tadašnje predsjednike Georgea W. Busha i Dicka Cheneya. Niz predsjedničkih primarnih izbora i konferencija održani su od marta do septembra 2004. Glavni dvostranački kandidati su bili republikanski predsjednik George W. Bush i demokratski senator John Kerry.

Bushova popularnost porasla je rano u prvom mandatu nakon napada 11. septembra 2001., ali njegova popularnost je opala između 2001. i 2004. godine. Vanjska politika bila je dominantna tema tokom predizborne kampanje, posebno Bushovo vođenje rata protiv terorizma i invazija na Irak 2003. godine. Bush se predstavio kao odlučni vođa i napao Kerryja, dok je Kerry kritizirao Bushovo ponašanje u Iraku. Raspravljalo se i o domaćim pitanjima, uključujući ekonomiju i radna mjesta, zdravstvenu zaštitu, pobačaj, istospolne brakove i istraživanje embrionalnih matičnih ćelija.

Pobjednik izbora[uredi | uredi izvor]

George W. Bush je pobjednik izbora, i time je ostao na poziciji 43. po redu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.[2] Potpredsjednik je također ostao Dick Cheney.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Voter Turnout in Presidential Elections". Presidency.ucsb.edu. Pristupljeno 18. 8. 2016.
  2. ^ "George W. Bush će vjerovatno pobijediti i na ovim izborima u Americi". dw.com. Pristupljeno 3. 11. 2004.