Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2020.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2020.
Sjedinjene Američke Države
← 2016. 3. novembar 2020. 2024. →

538 članova Kolegija izbornika
Za pobjedu je potrebno 270 izborničkih glasova
Izlaznost66,8% (procijenjeno) Povećanje
 
Kandidat Joe Biden Donald Trump
Stranka Demokratska Republikanska
Matična država Delaware Florida[a]
Sukandidat Kamala Harris Mike Pence
Glasovi izbornika 306 232
Osvojenih država 25 + DC + NE-02 25 + ME-02
Broj glasova 81.268.924 74.216.154
Postotak 51,3% 46,9%

KalifornijaOregonWashington (savezna država)IdahoNevadaUtahArizonaMontanaWyomingColoradoNew MexicoSjeverna DakotaJužna DakotaNebraskaKansasOklahomaTeksasMinnesotaIowaMissouriArkansasLouisianaWisconsinIllinoisMichiganIndianaOhioKentuckyTennesseeMississippiAlabamaGeorgiaFloridaJužna KarolinaSjeverna KarolinaVirginiaWest VirginiaThe District of ColumbiaMarylandDelawarePennsylvaniaNew JerseyNew York (savezna država)ConnecticutRhode IslandVermontNew HampshireMaineMassachusettsHavajiAljaskaThe District of ColumbiaMarylandDelawareNew JerseyConnecticutRhode IslandMassachusettsVermontNew Hampshire
Izborna karta zasnovana na medijskom konsenzusu. Plavom bojom označene su savezne države koje su osvojili Biden/Harris, a crvenom Trump/Pence. Brojevi označavaju broj glasača Kolegija izbornika.

Predsjednik prije izbora

Donald Trump
Republikanska stranka

Izabrani presjednik

Joe Biden
Demokratska stranka

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. su bili održani u utorak, 3. novembra 2020.[2] To su bili 59. četverogodišnji predsjednički izbori. Birači su birali predsjedničke elektore koji bi zauzvrat glasati 14. decembra 2020. godine, ili su birali novog predsjednika i potpredsjednika, ili su ponovno birali tadašnje predsjednike Donalda Trumpa i Mikea Pencea. Niz predsjedničkih primarnih izbora i konferencija održani su od februara do augusta 2020. Ovaj postupak nominiranja su indirektni izbori, na kojima birači glasaju birajući listu delegata na nominacijskoj konvenciji političke stranke, koji zatim biraju kandidate svojih stranaka za predsjednika i potpredsjednika. Izbori se smatraju referendumom o predsjedništvu Trumpa, glavni dvostranački kandidati su bili republikanski predsjednik Donald Trump i bivši potpredsjednik demokrata Joe Biden. Izbori za Senat 2020. i Izbori za dom 2020, zajedno s raznim drugim lokalnim izborima, održali su se istovremeno s predsjedničkim izborima.

Centralna pitanja izbora uključuju uticaj tekuće pandemije COVID-19, u toku koje je umrlo više od 230.000 Amerikanaca; protesti kao reakcija na policijsko ubistvo Georgea Floyda i drugih Afroamerikanaca; smrt sudije Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg i potvrda izbora Amy Coney Barrett; propisi o klimatskim promjenama, posebno Pariški sporazum iz kojeg se Trump planirao povući; i budućnost Zakona o pristupačnoj njezi, s tim da se Biden zalaže za zaštitu i proširenje opsega zakona, a Trump zagovara njegovo ukidanje.

Pobjednik izbora[uredi | uredi izvor]

Joe Biden je pobjednik izbora, i time je postao 46. po redu predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.[3] Potpredsjednica je postala Kamala Harris.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Trumpovo zvanično prebivalište za vrijeme prethodnih izbora bilo je u Trump Toweru u saveznoj državi New York, ali ga je 2019. promijenio na Mar-a-Lago na Floridi.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Choi, Matthew (31. 10. 2019). "Trump, a symbol of New York, is officially a Floridian now". Politico. Pristupljeno 31. 10. 2019.
  2. ^ "Američki izbori neizvjesniji nego što se očekivalo". Al Jazeera Balkans. 3. 11. 2020. Pristupljeno 4. 11. 2020.
  3. ^ "Joe Biden becomes president-elect: Election live updates". NBC News (jezik: engleski). Pristupljeno 7. 11. 2020.