Prehrambeni inženjering

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prehrambeni inženjering je tehnička disciplina koja se bavi proizvodnjom i preradom namirnica. Prehrambeni inženjering uključuje kontrolisane biološke , hemijske i fizičke procese. Osim toga, Prehrambeni inženjering uključuje: projektiranje, konstruiranje, stavljanje u pogon objekata prehrambene industrije i u njih uključenih procesa. Prehrambeni inženjering obuhvata kompresivan pristup koji povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju i distribuciju prehrambenih proizvoda. Između ostalog, prehrambeni inženjering se bavi i konstrukcijom strojeva, opreme i uređaja koji se koriste u preradi namirnica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.