Prototip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prototipom (grč.: πρωτος protos = prvi) se nazivaju predserijski proizvodi najčešće namijenjeni za ispitivanja i testove prije prelaska u serijsku proizvodnju. U principu, jedan prototip ne mora niti tehnički niti optički odgovarati gotovom serijskom proizvodu, ali mu služi kao osnova. Kao primjer, možemo uzeti Airbag (zračni jastuci u autima, iako nisu punjeni zrakom) čiji su prototipi bazirali na zračnom punjenju, dok serijski proizvodi imaju male ali eksplozivne kapsule, pri čijoj se eksploziji unutrašnjost jastuka puni sagorijelim plinovima. Temperature koje pri tom nastaju, ponekad oprže lice vozača ili nekog od suvozača, ali se testovima na prototipu moglo dokazati da je takvo punjenje učinkovitije nego punjenje zrakom. Pri eksploziji, sagorijeli plinovi se u jastuku brže prostiru nego što bi to bilo moguće zračnim punjenjem.

Pošto pri pravljenju prototipa još ne postoje pogoni za serijsku proizvodnju, oni su skoro uvijek skuplji nego serijski proizvodi. U novije vrijeme, pravljenje prototipa se sve više zamjenjuje računarskim simulacijama tako da je prvi, gotovi serijski proizvod ustvari prototip.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]