Ptice neletačice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Najpoznatije ptice neletačice, pingvini

Ptice neletačice su grupa ptica koja broji oko 40 danas ugroženih vrsta. Glavna odlika ovih ptica su krila koja su tokom procesa evolucije atrofirala ili potpuno nestala, tako da ove ptice nisu u stanju da lete. Vjeruje se da su ove ptice u većini slučajeva nastale u odsustvu brojnih prirodnih neprijatelja na ostrvima na kojima su boravile, pri čemu nisu imale potrebu da lete. Sa druge strane su im kandže na nogama ili krilima dobro razvijene, pružajući zaštitu od eventualnih manjih neprijatelja. Najpoznatiji predstavnici su noj, emu, kivi, kazuar, nandu, pingvin i druge.

Na Novom Zelandu se može naći najviše ovih vrsta na jednom mestu, uključujući kivije, nekoliko vrsta pingvina i takahe.

Najmanja ptica neletačica je Atlantisia rogersi, teška samo 30 grama i duga 12 cm. Dok je najveća ptica noj, visoka oko 2,7 metara i teška oko 150 kg.