Répertoire International de Littérature Musicale

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Répertoire International de Littérature Musicale
IndustrijaMusic Research Resources
ProizvodiRILM Abstracts of Music Literature, RILM Abstracts of Music Literature with Full Text, RILM Music Encyclopedias, RILM Index to Printed Music, [MGG Online]

Répertoire International de Littérature Musicale (Međunarodni repertoar muzičke literature; Internationales Repertorium der Musikliteratur), poznatiji pod akronimom RILM, je neprofitna organizacija koja nudi digitalne kolekcije i napredne alate za lociranje istraživanja o svim temama vezanim za muziku.[1] Njegova misija je „da ovo znanje učini dostupnim istraživačkim i izvođačkim zajednicama širom svijeta… da uključi muzička istraživanja svih zemalja, na svim jezicima, i preko svih područja i kulturnih granica, podstičući na taj način istraživanje u umjetnosti, humanističkim naukama i društvenim naukama."[2] U središtu rada i misije RILM-a je međunarodna bibliografija radova koja se odnosi na sve aspekte istraživanja muzike.

Historija[uredi | uredi izvor]

RILM je 1966. osnovao američki muzikolog Barry S. Brook (1918–1997) pod zajedničkim pokroviteljstvom Međunarodnog muzikološkog društva (IMS) i Međunarodne asocijacije muzičkih biblioteka, arhiva i dokumentacionih centara (IAML).[3] Međunarodni savjet za tradicionalnu muziku (ICTM) pridružio se 2007. godine kao treća sponzorska organizacija.[4]

Tokom 1967. i 1968. RILM je razvio svoj prvi set kompjuterskih programa za automatsku obradu i sortiranje bibliografskih zapisa i autorsko-predmetnih indeksa. Prvo su se pokrenuli na glavnom IBM računaru IBM System/360 u računarskom centru The City University of New York. S/360 je isporučio IBM 1964. godine i to je u to vrijeme bila najnaprednija računarska mašina. Originalni IBM S/360 softver je kasnije migriran na IBM System/370 i korišten u proizvodnji RILM Abstracts dvadeset godina, od 1969. do 1988.[5] RILM-ov razvoj procedura za kompjuterizovanu obradu podataka odmah je usvojio Répertoire International de Littérature d'Art (RILA), zasnovan na RILM-ovom modelu, koji je počeo da objavljuje sažetke 1975. godine.

Godine 1979. RILM je sklopio sporazum sa Lockheed Research Laboratory u Palo Altu, odjelom Lockheed Missiles and Space Company, Inc, za distribuciju svojih podataka putem telefonskih linija. Kasnije je ovaj ugovor prebačen na DIALOG Information Retrieval Services. Iako je bio dostupan na internetu već prije pojave Interneta, do kraja dvadesetog stoljeća primarni medij za distribuciju njegovih bibliografskih zapisa bili su štampani tomovi.[6]

Od 1993. nadalje RILM više nije bio dostupan na DIALOG Information Retrieval Service, ali je 1989. godine National Information Service Corporation (NISC) u Baltimoru izdao RILM Abstracts of Music Literature na CD-ROM-u. Tokom 1990-ih RILM Abstracts je postao dostupan online preko platformi NISC Muse (1993–2010), OCLC First Search (1994–2010), Ovid/ SilverPlatter (2002–2010) i Cambridge Scientific Abstracts/ProQuest (2002–2010). RILM baze podataka dostupne su preko EBSCO Information Services; RILM-ova platforma, Egret, nudi RILM muzičke enciklopedije i MGG Online .

Prva redakcija RILM-a bila je smještena na Queens College, City University of New York (1967–68). Centar za postdiplomske studije, CUNY, pruža institucionalni kontekst za RILM-ov međunarodni centar od 1968.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

RILM ima osoblje od preko 40 zaposlenih: urednika, tehnoloških stručnjaka i administratora. Njime upravlja i vodi odbor direktora i savjetodavni komitet, Komisija Mixte International, koja se sastoji od imenovanih članova Međunarodnog muzikološkog društva (IMS), Međunarodnog udruženja muzičkih biblioteka, arhiva i dokumentacijskih centara (IAML) i Međunarodni savjet za tradicionalnu muziku (ICTM). Drugi izvještaj Barryja Bruka, objavljen u izdanju Notes iz marta 1968. godine, detaljno opisuje razmatranja Komisije Mixte dok je radila na uspostavljanju procedura i funkcionisanja RILM-a.[7]

Online izdanja[uredi | uredi izvor]

RILM Abstracts of Music Literature

RILM Abstracts of Music Literature pokriva značajne međunarodna istraživanja u štampanim i digitalnim medijima, i na bilo kom jeziku. Izlazi od avgusta 1967. godine, sastoji se od citata članaka, knjiga jednog autora i zbirki eseja, bibliografija, kataloga, magistarskih teza i doktorskih disertacija, Festschriften, filmova, video zapisa, tehničkih crteža instrumenata, faksimila, ikonografija, komentara. Kritička izdanja muzike, etnografske snimke, zbornike radova, kritike, web resurse, kao i preko 3500 periodičnih publikacija koje se uklapaju u pokrivanje Répertoire International de la Presse Musicale. Razlikuje se od ostalih muzičkih periodičnih indeksa po pokrivanju knjiga, sažetaka, indeksiranja i širokog međunarodnog, ali selektivnog pokrivanja. Svaki unos sadrži naslov na originalnom jeziku, engleski prijevod naslova, potpune bibliografske podatke i sažetak s detaljnim indeksom, što sve pomaže da se prenese "o važnosti" zapisa (pojačano na mreži relevantnim redoslijed prikaza u pojedinačnom zapisu). Mnogi od unosa koji nisu na engleskom također uključuju sažetak na jeziku publikacije.

RILM Abstracts of Music Literature with Full Text

U julu 2016. RILM Abstracts of Music Literature proširen je dodatkom muzičke periodike u punom tekstu.[8] RILM Abstracts of Music Literature with Full Text (RAFT) nudi pristup 250 muzičkih časopisa iz mnogih zemalja.[9] Pokrivenost također uključuje kritike, kao i nekrologe, uvodnike, prepisku, reklame i vijesti, objavljene od početka dvadesetog stoljeća do danas.[10] Pored metapodataka, sažetaka i indeksiranja, RAFT nudi alate za pretraživanje i pretraživanje za svako izdanje punog teksta, od korice do korice. Baza podataka se ažurira mjesečno.[11] Detalji o trenutnom pokrivanju svakog naslova mogu se naći na listi naslova na rilm.org/fulltext. Vremenom se dodaju novi naslovi.

RILM muzičke enciklopedije

U decembru 2015. RILM je pokrenuo RILM Music Encyclopedias (RME) sa 41 (četrdesetjednim) naslovom. Bibliotekarka Laurie Sampsel tvrdi da "unakrsno pretraživanje punog teksta toliko naslova daje rezultate koje je nemoguće (ili malo vjerovatno) pronaći koristeći štampane verzije ovih enciklopedija." Stephen Henry spominje RME-ovu "sposobnost da obezbijedi pristup nekim odličnim evropskim resursima koji inače ne bi bili dostupni bibliotekama sa manje od sveobuhvatnih kolekcija."

RME -ovi naslovi potiču iz različitih perioda i zemalja: Najraniji, Dictionnaire de musique Jean-Jacques Rousseaua, objavljen je 1775. godine. Tu je i prvo izdanje "The Grove", u izdanju koje je objavio Theodore Presser 1895.godine.[12] Najveći broj naslova datira od 2000. godine.[13] Među njima su Brodvej Kena Bluma, Enciklopedija muzike u 20. vijeku Lola Hendersona i Li Stejsi, Peter Matzke i drugi, Das Gothic- und Dark Wave-Lexikon, i Ričard Kostelanetz Rječnik avangardi.[13] Uključena je i sveobuhvatna Handwörterbuch der musikalischen Terminologie, nastala između 1972. do 2006. godine.[14] RME ima važne naslove za etnomuzikologe, među kojima su <i id="mwlA">The Garland Encyclopedia of World Music</i> i Eileen Southern's Biografski rječnik afro-američkih i afričkih muzičara, koji je prvi pojedinačni sveobuhvatni tom te vrste.[15] Kolekcija se svake godine proširuje dodavanjem u prosjeku četiri naslova.[16] Jedan od naslova, Komponisten der Gegenwart (KDG), redovno se ažurira novim člancima ili dodacima postojećim člancima.[17][18]

Indeks štampane muzike

RILM je 1. jula 2018. godine preuzeo vlasništvo nad IPM-om. Ranije je bila u vlasništvu James Adrian Music Company, koju je 2000. godine osnovao George R. Hill.

Indeks štampane muzike (IPM) je jedino digitalno pomagalo za pronalaženje određenih muzičkih djela sadržanih u štampanim zbirkama, setovima i serijama. Indeksira pojedina muzička djela štampana u kompletnim djelima kompozitora, u antologijama koje sadrže djela iz različitih historijskih perioda i u drugim naučnim izdanjima.[19] Pruža detaljan nivo detalja o svakom komadu, uključujući snage izvođenja, jezik, višestruke ključeve ili figurirani bas i još mnogo toga. IPM uključuje kompletan sadržaj Collected Editions, Historical Series & Sets & Monuments of Music: A Bibliography, autora Georgea R. Hilla i Norrisa L. Stephensa (Berkeley: Fallen Leaf Press, 1997),[20] koji je, zauzvrat, bio zasnovano na Anna H. Heyer's Historical Sets, Collected Editions, and Monuments of Music: Vodič za njihov sadržaj (American Library Association, 1957–1980).

Od 2019. IPM nudi nove karakteristike, među kojima su biografske činjenice koje identificiraju kompozitore, urednike i tekstopisce; hiperveze do izdanja otvorenog pristupa; muzički uvod za djela koja je inače teško razlikovati jedno od drugog; lahko prebacivanje između kolekcija i pojedinačnih radova sadržanih u njima; prošireni filteri za pretraživanje koji omogućavaju prefinjeno pretraživanje prema mjestu i datumu objavljivanja, vrsti dokumenta, žanru i jeziku teksta.

Bibliolore

RILM je domaćin bloga Bibliolore čije objave imaju direktne veze sa sadržajem koji se nalazi u RILM Abstracts of Music Literature i njegovom poboljšanju, RILM Abstracts of Music Literature sa punim tekstom, kao i RILM Music Encyclopedias, MGG Online i Index to Printed Music. Nove objave se pojavljuju svake sedmice, od kojih mnoge slave rođendane muzičkih ličnosti i godišnjice. Od svog osnivanja 2009. godine, Bibliolore je objavio preko 1500 postova i pregledan je preko 600.000 puta.[21]

Printana izdanja[uredi | uredi izvor]

Između 1967. i 1999. RILM je štampao RILM Abstracts of Music Literature, prvo tromjesečno, a kasnije i godišnje. Tom iz 1999. godine, posljednji izdani tom, je najveći, sa 19.619 zapisa.

Od 1972. godine, RILM je također objavio štampana izdanje u seriji RILM Retrospectives. Ove tematske bibliografije počele su s prvim izdanjem Tematski katalozi u muzici Barryja S. Brooka: Anotirana bibliografija (Stuyvesant, NY: Pendragon Press, 1972). Nedavni tomovi objavljeni u seriji uključuju Govoreći o muzici: muzičke konferencije 1835–1966 (2004), bibliografiju sa komentarima od 5948 radova o muzičkim temama predstavljenih na 447 konferencija.[22] Dok se nadovezuje na prethodne napore, knjiga ostaje vjerna Brookovoj originalnoj viziji, a istovremeno je proširuje: pokriva više od 130 godina zbornika konferencija i ima opseg širom svijeta, iako je Zapadna Evropa i dalje u fokusu.[23] Naredni tom, Liber Amicorum: Festschriften za muzičke učenjake i nemuzičare, 1840–1966, je anotirani bibliografski katalog od 574 Festschriften, ukupno 118 stranica i 715 unosa. Sljedeći dio sveske (ukupno 355 stranica i 3881 unos) dokumentuje sve članke koji se odnose na muziku koji se nalaze u navedenim Festschriften-ima, čemu prethodi uvodna historija Festschriften-a.[24] Svi tomovi su uglavnom posvećeni istraživačkim materijalima objavljenim prije nego što je RILM izdao svoj prvi tom 1967. godine.

Serija RILM Perspectives zbornika radova istražuje teme vezane za globalnu misiju organizacije. Inauguralni tom, Music's Intellectual History: Founders, Followers & Fads of 2009, urednika Zdravka Blažekovića i Barbare Dobbs Mackenzie, baziran je na radovima predstavljenim na konferenciji o muzičkoj historiografiji, održanoj u The Graduate Center, CUNY, 16-19. marta 2005. godine.

RILM je izdao dva izdanja svog sveobuhvatnog vodiča za stil, Kako pisati o muzici: RILM priručnik za stil.[25] Drugo izdanje uvodi materijal koji nije uključen u publikaciju iz 2005. godine, kao i revizije zasnovane na sugestijama čitaoca.[26] Priručnik se značajno razlikuje od generalizovanih vodiča za stil kao što su MLA ili APA objašnjavajući pitanja rodno neutralnog jezika, mrtvog jezika i interpunkcije (od serijskog zareza do em crtice) kroz sočivo muzike.[27] Priručnik je posebno prilagođen studentima.[28]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Seaton, Douglass. "On the Importance of RILM to the Discipline". CMS Forums. Pristupljeno 28. 2. 2007.
  2. ^ "RILM About Us". RILM Website. Arhivirano s originala, 26. 8. 2019. Pristupljeno 1. 7. 2019.
  3. ^ Barry S. Brook, "RILM, Inaugural Report, January 1967," Notes: Quarterly Journal of the Music Library Association 23, br. 3 (mart 1967): 462–467.
  4. ^ Since RILM’s foundation, the editors-in-chief have written summaries of yearly activities, which offer a concise overview of the history and development of the organization.
  5. ^ The program was developed in Fortran and BAL by Solomon D. Gongola, James E. Korenthal, and Jonathan L. Marz, under the supervision of Laurence H. Heimrath. Its documentation was later worked out by Philip J. Drummond and published as Reference Manual for the RILM Automated Bibliographic System, including a User Guide, Reference Information and Program Listings (New York: Répertoire International de Littérature International, 1976), 4 vols.
  6. ^ RILM Abstracts of Music Literature appeared from 1967 to 1983 in triannual printed volumes with indexes corresponding to annual volumes as well as cumulative indexes corresponding to five-year periods; from 1984 to 1999 in annual volumes with corresponding indexes; and since 2000 it is distributed exclusively online.
  7. ^ Barry S. Brook, "Report No. 2: September 1967," Notes: Quarterly Journal of the Music Library Association 24, br. 3 (1968): 457–466.
  8. ^ See http://newsbreaks.infotoday.com/Digest/EBSCO-Expands-Music-Research-Resources-112296.asp. For a detailed description of RILM Music Encyclopedias, see Jane Gottlieb, Music Library and Research Skills, 2nd ed. (New York: Oxford University Press, 2017), 68–70.
  9. ^ See https://librarytechnology.org/news/pr.pl?id=21749.
  10. ^ See http://www.prweb.com/releases/EBSCO/RILM/prweb13545489.htm.
  11. ^ "EBSCO Information Services released RILM Abstracts of Music Literature with Full Text." Online Searcher (septembar–Oktobar 2016): 7.
  12. ^ Anna-Lise P. Santella, "The Ideal Dictionary: Impossible Tasks, Frank Adjustments, and Lexicographical Innovations in the Creation of Grove Music Online," Fontes Artis Musicae 63, br. 3 (2016): 215.
  13. ^ a b Laurie J. Sampsel, "Digital Resource Review: RILM Music Encyclopedias," Nineteenth-Century Music Review 15, br. 1 (April 2018): 149.
  14. ^ Markus Bandur, "Musikalisches Wissen und seine Geschichte als lexicographische Herausforderung: Das Handwörterbuch der musikalischen Terminologie," Fontes Artis Musicae 63, br. 3 (2016): 180.
  15. ^ Tina Frühauf, "Reports," Bulletin of the ICTM 130 (januar 2016): 34–35.
  16. ^ Laurie J. Sampsel, "Digital Resource Review: RILM Music Encyclopedias," Nineteenth-Century Music Review 15, br. 1 (april 2018): 149.
  17. ^ Laurie J. Sampsel, "Digital Resource Review: RILM Music Encyclopedias," Nineteenth-Century Music Review 15, br. 1 (april 2018): 149.
  18. ^ Hanns-Werner Heister, "Paper is Patient: The Loose-Leaf Lexicon Komponisten der Gegenwart and the Digital Future," Fontes Artis Musicae 63, br. 3 (2016): 209.
  19. ^ Jean Harden, "Index to Printed Music (IPM): Collections & Series by James Adrian Music Company," Notes 67, br. 4 (June 2011): 793–798.
  20. ^ Pamela E. Pagels, "Index to Printed Music (IPM)," Music Reference Services Quarterly 16, br. 4 (2013): 243–248.
  21. ^ Barbara Dobbs Mackenzie, "Bibliolore," IMS Newsletter 6, br. 1 (2019): 14.
  22. ^ Jane Gottlieb, Music Library and Research Skills, 2nd ed. (New York: Oxford University Press, 2017), str. 48.
  23. ^ Mark McKnight, "Review of Speaking of Music: Music Conferences 1835–1966," Fontes Artis Musicae 52, br. 1 (januar–mart 2005): 65.
  24. ^ Allen Scott, "Review of Liber Amicorum: Festschriften for Music Scholars and Nonmusicians, 1840–1966," Notes 67, br. 1 (septembar 2010): 136–138.
  25. ^ Pauline Shaw Bayne, A Guide to Library Research in Music (Lanham, MD: Scarecrow Press, 2008), str. 58.
  26. ^ Laurel Tarulli, "Review of How to Write About Music: The RILM Manual of Style," Fontes Artis Musicae 55, br. 2 (April 2008), str. 393–394.
  27. ^ Rebecca Lentjes, "Review of How to Write About Music: The RILM Manual of Style," Opera Today, 11. 3. 2015, http://www.operatoday.com/content/2015/03/how_to_write_ab.php.
  28. ^ Leonard, Kendra Preston, "Review of How to Write About Music: The RILM Manual of Style," Journal of Music History Pedagogy 2, br. 1 (2011), 116.