Računarska arhitektura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Računarska arhitektura (engleski: Computer architecture) jeste teorija dizajna i konstrukcije računara. Svaki računarski arhitekt postavlja temelje za neku računarsku arhitekturu koju će koristiti računar. Temelji se postavljaju tako da zadovoljavaju potrebe korisnika, ali i i dizajnera.

Iako se ovaj termin obično odnosi na hardversku arhitekturu, on se može odnositi i na:

Najčešće se odnosti na hardversku arhitekturu računara, kao što je Von Neumannova arhitektura ili NUMA (Non-Uniform Memory Access) arhitektura. Dizajn arhitekture procesora, set naredbi, adresni načini rada, razne tehnike i tako dalje. Također se to odnosi na mašinske osobine koje programer treba razumijeti da bi napravio uspješan računarski program.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kcmprocessor.png Nedovršeni članak Računarska arhitektura koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.