Računarski stvorene slike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Toy Story (1995) je bio prvi potpuno računarski stvoren film.

Računarski stvorene slike (Computer-generated imagery, CGI) jeste polje računarske grafike koje se bavi specijalnim efektima. CGI se koristi u filmovima, televezijskim programima, naslovnicama i reklamama. Također CGI možemo vidjeti u računarskim igrama, iako veoma ograničeno jer se grafika izvršava odmah (što je veoma zahtjevno), stoga češće vidimo uvodne scene koje se već unaprijed stvorene (a visoke kvalitete).

CGI se koristi zbog toga što je u većini slučajeva jeftiniji nego li fizičke metode kao što je skupljanje velike mase ljudi da bi simulirali publiku i slično. Također, umjetnik koji radi sa CGI ne treba glumce, on ih pomoću računara stvara.

Besplatni CGI alati za skidanje[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]