Ramen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tradicionalno poslužena porcija ramena

Ramen (razvučeni rezanci) je japanska juha s rezancima. Sastoji se od kineskih pšeničnih rezanaca koji se poslužuju u mesnoj ili ribljoj juhi, često začinjeni soja umakom ili miso pastom, te preliveni narezanom svinjetinom, suhim morskim algama (nori), menma i mladim lukom. Gotovo svaka regija u Japanu ima vlastitu varijaciju ramena, kao što je tonkotsu ramen (juha od svinjskih kostiju) u Kyushu i miso ramen u Hokkaidu.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Postoji niz različitih vrsta ramena u Japanu, s razlikama u geografskom području i dobavljačima, čak i s vrstama koje dijele isto ime. Ramen se može kategorizirati prema dva glavna sastojka: rezancima i temeljcu.

Rezanci[uredi | uredi izvor]

Većina rezanaca napravljena je od četiri osnovna sastojka: pšeničnog brašna, soli, vode i kansuija, vrste alkalne mineralne vode koja sadrži natrijev karbonat i obično kalijev karbonat, a ponekad i malu količinu fosforne kiseline. Iako su ramen i udon rezanci napravljeni od pšenice, oni su različite vrste rezanaca.

Juha[uredi | uredi izvor]

Ramen juha općenito se radi od sastojaka na bazi piletine ili svinjetine, u kombinaciji s raznim sastojcima kao što su kombu (morska trava), katsuobushi (prugaste pahuljice tune), niboshi (sušene srdele), goveđe kosti, svinjske kosti, shiitake gljive i luk. Neke moderne ramen juhe također mogu biti na bazi povrća. Tare umak se često dodaje u juhu kako bi se napravila juha.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Orkin, Ivan; Ying, Chris (29. 10. 2013). Ivan Ramen: Love, Obsession, and Recipes from Tokyo's Most Unlikely Noodle Joint (jezik: engleski). Clarkson Potter/Ten Speed. ISBN 978-1-60774-447-4.
  2. ^ "The art of the slurp (or, How to eat ramen)". www.splendidtable.org. Arhivirano s originala, 12. 11. 2022. Pristupljeno 12. 11. 2022.