Ratnik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crtež tračkog peltasta iz 400. p. n. e.

Ratnik je izraz kojim se opisuje osoba koja ima bogato iskustvo u ratovanju i fizičkoj borbi, odnosno koji je odmalena u fizičkom i psihičkom smislu pripreman za rat, te mu stoga on predstavlja svojevrsni način života. Izraz se prvenstveno koristi za opisivanje pojedinaca u plemenskim društvima koji su se specijalizirali za ratovanje i fizičku borbu, odnosno na temelju toga čine zasebnu ratničku klasu. Isti se izraz u širem smislu metaforički koristi i za osobe koje pokazuju strah od sukoba i/li teških izazova, npr. sportisti koji se suprostavljaju nadmoćnom suparniku, novinari koji istražuju "neugodne" istine, naučnici koji iznose nepopularne teze i sl.

U društvima gdje ratnici čine posebnu kastu se često stvaraju posebni kodeski ratnika, odnosno strogo kodificirana pravila ponašanja koja reguliraju njihova prava, ali i obaveze, temeljena na idealima časti, hrabrosti odanosti.

U nekim društvima ratnici mogu postati profesionalnim ratnicima, bilo u obliku najamnika, bilo u obliku profesionalnih vojnika.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: