Razgovor:Crkva svetog Nikole u Krčedinu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Zašto se brišu ovakve stvari kada su u vezi sa historijom crkve? --Andrija1234567 (razgovor) 12:43, 6 januar 2020 (CET)

Nema potreba za takvim sadržajem, članak je o Crkvi i tu bi se trebala naći osnovne karakteristike, gradnja i sl. Inače treba izbjegavati takve sadržaje, jer se članak rasplinjava u nepotrebnim pravcima. --AnToni(R) 13:03, 6 januar 2020 (CET)
Slažem se. Odlomci kao što su "Zanimljivosti" (trivia) generalno ne bi trebali ići u članke. – Srdjan m (razgovor) 14:16, 6 januar 2020 (CET)

Zanimljivosti[uredi izvor]

Adam Pribićević je u Srpskom Kolu 1911. godine objavio tekst pod naslovom Kako Srbi slave crkvenu slavu. Sa osudom je opisao plan višednevne (8 dana) proslave crkvene slave svetog Nikole u Krčedinu. U porti crkve je podignut šator, iskopana je rupa da se napravi zahod od dasaka, jelo se, pilo, zvonilo, pucalo (ispucali su 20 kila baruta)... Pribićević zaključuje: Gde se ovako slavi crkvena slava, tu ne može biti govora o dobru. Onda nije čudo što su Krčedinci posrnuli i uzmakli ispred tuđinaca, što su ih potisli Mađari i drugi stranci... [1]

  1. ^ Прибићевић, Адам (1911.). Српско Коло, бр. 21., Како Срби славе црквену славу. Загреб. Provjerite format datuma u parametru |year= (pomoć)