Razgovor:Zoran Tegeltija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Promjene[uredi izvor]

@Combi2000: Zašto stalno brišeš u članku da je Tegeltija srpski političar? Politička organizacija BiH se zasniva na tome da se politička vlast dijeli na samo tri određena naroda! Da je neko od visokih političara u BiH Mađar ili Albanac, ne bi nikada mogao dobiti neku politicku funkciju!--AnToni(R) 15:32, 18 april 2020 (CEST)

@AnToni:Zato što ne shvatam svrhu tog postavljanja! Premijer vlade jedne države je valjda prije svega političar te države, pa tek onda Srbin/Hrvat/Bošnjak. Etnička pripadnost već jasno piše u infokutiji. Osim toga, termin "srpski političar" može i implicirati da se radi o političaru iz Srbije, a da neki političar mora biti pripadnik jedna od ta tri naroda također nije tačna: I kao član "ostalih" možeš biti član Vijeća ministara ili bilo koje vlade u BiH! Combi2000 (razgovor) 15:48, 18 april 2020 (CEST)
Upravo tako je i pisalo: "bosanskohercegovački i srpski" političar...on je srpski političar, i ovdje nije mjesto promicanja sopstvenih razmišljanja nego navođenja činjenica! Dalje - što nije tema: svim nepripadnicima trima naroda, politička prava su restriktivno ograničena. Ergo: ako se hoćeš baviti politikom '"nolens-volens moraš biti jedan od njih. Pročitaj Zakone BiH ili Tužbu Fincija i Sejdića!--AnToni(R) 16:00, 18 april 2020 (CEST)
@AnToni Stvar je u tome što on jednostavno nije "srpski političar". Srpski političar bi se bavio politikom u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini. A to da se pripadnicima drugih naroda ograničavaju politička prava je istina, ali to opet ne mjenja činjenicu da se osim za Predsjedništvo i Dom naroda (tijelima u kojima se zato jedino i koristi etnička pripadnost u nazivu funkcije, npr. Član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka) nijednom pripadniku od nekog naroda ne brani sudjelovanje u nekoj vladi na području BiH. Zato se od tebe spomenuta presuda Sejdić-Finci i odnosi samo na Predsjedništvo i Dom naroda, a ne na Vijeće ministara ili cijeli politički sistem u BiH. Osim toga, zamolio bi te da me ne optužuješ za iznošenje sopstvenog mišljenja. Jednostavno je činjenica da neko ko cijelu političku karijeru provodi u Bosni i Hercegovini može jedino biti bosanskohercegovački političar i ništa drugo. Combi2000 (razgovor) 16:35, 18 april 2020 (CEST)
@Combi2000: O kakvom standardu ti govoriš? Meni taj standard nije poznat! --AnToni(R) 17:15, 18 april 2020 (CEST)
@AnToni Izvini, možda je "standard" bio pogrešni termin, ali koliko ja znam, na wikipediji na bosanskom jeziku se u slučaju političara u BiH isključivo koristi pojam "bosanskohercegovački", osim ako se radi o člancima prenesenim sa wikipedijie na hrvatskom ili srpskom jeziku. Combi2000 (razgovor) 18:00, 18 april 2020 (CEST)
Nije bitno: standard, pravilo, normativ, preporuka... Bilo kako bilo: To "isključivo" mi nije poznato, ali nije ni tačno! I članci koji se "prenesu" nije obavezno ostaviti sadržinu i tekst koji je postojao. Čak šta više, poželjno je članke dotjerati i poboljšati.--AnToni(R) 18:12, 18 april 2020 (CEST)
Kako god, trebali bi naći neki opći dogovor o ovome i onda napraviti jedan standard za sve članke obuhvaćene ovom tematikom. Bilo bi smiješno da sad kod nekog članka piše ovako, a kod drugih onako. Combi2000 (razgovor) 18:32, 18 april 2020 (CEST)
Zaštita članka nije u duhu otvorenosti Wikipedije, pošto Combi2000 nije vandal. Na engleskoj wikipediji preferira se bez etniciteta u uvodnom dijelu članka. Za mene sasvim nebitno, pošto Zoran Tegeltija nije kontroverzan slučaj kad se radi o njegovom etnicitetu (koji svako danas može deklarisati kako želi). Po meni, Combi2000 je ovdje malo više u pravu, mada sam siguran da imamo raznih "standarda" pisanja kad su u pitanju biografije. To je pitanje koje trebamo riješiti u skladu s duhom Wikipedije. --Haris (razgovor) 10:49, 19 april 2020 (CEST)

Zaštita je kratka i ističe danas. Ja sam isto za engleski koncept i u infokutiji. No činjenica je da se težište u BiH stavlja na religiju i nacionalnost, a tek onda na kvalifikacije. Kod političara u BiH sam već objasnio, te se neće praviti izuzeci kod srpskih političara! Uostalom pogledajte korisničke stranice naših urednika: 99% je postavilo svoju religioznu i nacionalnu pripadnost, a svoju stručnost ili oblast u kom su jaki vrlo malo. Meni bi bilo vrlo važnije da urednici stave druge značajke, pa da se svako može obratiti za pomoć. Dakle ako je neko informatičar, bilo bi zgodno da se to i zna. Kad zatreba, znamo ko nam može pomoći. Meni te dvije značajke ne znače ništa, što se na Zapadu inače smatra nepristojno i nepotrebno, jer su to privatne i intimne stvari pojedinca, ali ukinuti te dvije značajke na bs.wiki bilo bi nemoguće.--AnToni(R) 11:01, 19 april 2020 (CEST)

@AnToni Razumijem tvoje mišljenje, međutim je jednostavno to pitanje "bošnjačkog/hrvatskog/srpskog" političara veoma kontroverzno (npr. se na stranici Željka Komšića tvrdi da je on hrvatski političar, iako on za jedne predstavlja "bošnjačkog" političara, dok sa druge strane veliki broj političara potpuno odbija predstavljanje u tom obliku), pa sam čin postavljanja tog termina na wikipediji izaziva osjećaj pristrasnosti. Otvorili bi "pandorinu kutiju", jer bi onda za svaki članak trebali utvrditi pripadnost. Zato mediji u BiH koji se koriste bosanskim jezikom većinom uopće ne koriste to djeljenje u "srpske/bošnjačke/hrvatske" političare oko kojeg raspravljamo. Sa druge strane, termin "bosanskohercegovački" političar je manje-više objektivan, a tim da "Bosanskohercegovac" kao etnička pripadnost ne postoji, sami termin uslovljava da je neko bošnjačke/hrvatske/srpske nacionalnosti, što bi onda mogli napisati u infokutiji ili drugoj rečenici dijelu (X je X nacionalnosti). Combi2000 (razgovor) 14:24, 19 april 2020 (CEST)
Iz kojih bi razloga Komšić bio proglašen bošnjačkim političarem, je ovdje nebitno...to bi nas odvelo predaleko. Komšić je tu političku funkciju dobio jer je Hrvat, i zato što je dobio određeni broj glasova. Samim tim je političar iz hrvatskog naroda ili hrvatski političar. To što ga neki mediji nazivaju kako ga nazivaju (bošnjački, Alijin Hrvat, hrvatska izdajica...) prikazuju svu plitkost tih medija i političkog okruženja. Ta činjenica, da u BIH ne postoji ozbiljna građanska partija, nego su sve veće partije nacionalne i nacionalističke, je logična posljedica zakona u BiH da ona nije građanska nego nacionalna država. Uostalom kao i SFRJ. Pominjanje medija kao smjernice, bi tek otvorilo gorespomenutu kutiju...to bi se svelo da umjesto pripadnosti nacionalne u člancima postavljamo etikete "srbočetnik" i "ustaša" ili tako nešto sličnom. Te teme su definisane Ustavom (Aneksom) i izbornim zakonima, tako da ideja unificiranja na ovom projektu da se svi stanovnici BIH, nazivaju nekako nije moguća. Niti to ti stanovnici žele (Bosanci...da li ih uopšte u Bosni ima? ), niti postoje relevantni izvori koji Komšića nazivaju bisanskohercegovački...sami rezultati izbora iskazuju samo njegovu pripadnost hrvatskom narodu.--AnToni(R) 14:52, 19 april 2020 (CEST)
Ja te navode o Komšiću (ili bilo kojem drugom političaru u BiH) nisam naveo da bi se svađalo oko toga, nego da bi pokazao koliko je kontroverzno i subjektivno pitanje te pripadnosti. Drugi problem je taj što riječ "političar" jednostavno implicira biti predstavnik tog naroda (pogotovo u BiH), ali to, ako uzmemo zakonsko regulisanje u obzir, u političkom sistemu Bosne i Hercegovine nije traženo, već samo da je osoba "pripadnik" određenog naroda. Također, tvoj prijedlog predstavlja i problem diferenciranja. Ako napišem da je osoba X ovaj ili onaj političar, vrlo je lako pomiješati etničku pripadnosti sa pripadnošću nekoj drugoj državi. Dok to možda kod bošnjačkog ili manje-više srpskog nije slučaj, pojam "hrvatski" jeste veoma problematičan u tom pogledu. Combi2000 (razgovor) 16:27, 19 april 2020 (CEST)
Tvoju bi tezu, neko zlonamjerno mogao protumačiti, da bi samo trebalo navoditi pridjev "bošnjački", da neko ko je neinformisan, ne bi pomislio da je Tegeltija političar iz Srbije, a Komšić iz Hrvatske. Kao, mi na wiki ćemo sprječavati narod da nije u zabludi... ovu gore navedenu glupost, sam naveo, kamo takve ideje, koje se protive stvarnostnim činjenicama mogu dovesti.--AnToni(R) 16:48, 19 april 2020 (CEST)
Moglo bi se vazda dosta "protumačiti". Po toj logici bi "zle glasine" mogle i protumačiti da tvoj zahtjev da se ubaci prifeks srpski/hrvatski/bošnjački jednostavno bazira na tvom mišljenju da u BiH ne postoji "ozbiljna građanska opcija", a da je korištenje tog prefiksa samo uvod u dalje djeljenje "svega i svačega" u hrvatsko/srpsko/bočnjačko, jer je eto "BiH nacionalna država u kojoj je etnička pripadnost ljudima veoma važna". Ja samo kažem da je taj način pisanja jednostavno neprecizan. Također, ostaje činjenica da je djeljenje osoba po tom pitanju s obzirom na veliku kontroverznost u društvu, ali i brojnim zloupotrebama od strane političara visoko subjektivan. Combi2000 (razgovor) 14:14, 20 april 2020 (CEST)
Pazi, ja niti dijelim, niti imam želju da koga spajam! Sam Ustav BIH u članku 4. navodi bošnjačke, hrvatske i srpske delegate! To nije moja izmišljotina, nego onih koji su napisali Ustav, i sve ostale zakone. Moje je da na wiki, kad imam vremena pišem članke, koji se zasnivaju na činjenicama i realnosti, a ne da kao Pipi D. pjevam: "ich mach' mir die Welt...wie sie mir gefällt!" To što sam gore naveo, uključivo nacionalna segregacija u školama, politička i nacionalna segregacija u privredi i upravi je realnost koji građani BiH znaju bolje nego ja. A to nije tema i ne bi o tome!--AnToni(R) 18:01, 20 april 2020 (CEST)

Spomenuti dio članka ustava se odnosi samo na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a ne na Vijeće ministara. Combi2000 (razgovor) 23:43, 20 april 2020 (CEST)