Razgovor o datoteci:Kosače.png

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Odgovor na, citiram: 'Naveli ste da ste grb uradili kao vlastito djelo i naveli da je izvor Fojnički grbovnik. Ne sumnjam ni malo, ali vaša verzija i ranija verzija ima ogromne razlike. Možete li navesti neki nezavisni izvor koji će potvrditi autentičnost grba. Hvala--CER@ (ask) 13:36, 5 oktobar 2009 (CEST)

Da, uradio sam grb samostalno, gledajuci na dva izvora: Fojnički grbovnik (Sencevići), i gledajući na grb na karti koju je uradio prof. Vego (velika detaljna karta srednjovjekovne Bosne). Na grbu iz fojničkog grbovnika stoji da je polje podjeljeno na dva dijela, sa ukoso poredanim zutim i crvenim poljima: http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:6rt96yne_oAJ:www.samostan.ba/photos/albums/wpw-20060701/Sen%25E8evi%25E6.pdf%3FPHPSESSID%3D93214ffd1e07d3e6b0a9aa8cd9df4774+sankovi%C4%87i&hl=hr&sig=AFQjCNGORi5VFsqr2vRJ6QPL3H2kVovXyQ

Na karti koju je napravio profesor Vego: http://img501.imageshack.us/img501/9005/bosnaoj1.jpg

navodi se grb Sankovica kao nejasan, koji se sastoji iz zutih i crvenih polja, nejasno definiranih, zute tacke na crvenoj podlozi dijagonalno rasporedjene. Upravo takav grb je nadjen i na steccima Sankovica u Biskupu (nekropola). Zakljucak: polje nije samo podijeljeno na dva dijela, kako stoji u fojnickom grbovniku, nego su se ocito koristile obje verzije, a ja sam uzeo upravo onu sa stecaka Sankovica koji je mjerodavniji izvor od grbovnika koji je vremenom mijenjan.

Ako se uzmu crvene i zute baklave koje su dijagonalno raspredjene i na jednom i na drugom grbu, razliek ustvari i nema, nego je samo verzija grba sa stecka (koja i stoji kao moje djelo) ucestalija, odnosno ucestalija su crvena i zuta polja (autenticni grb na stecku). Za bolje razumijevanje toga, povucite dvije vertikalne linije preko grba iz fojnickog grbovnika, i dobicete jos polja - a taj izgled se uklapa sa onim sa stecka (pogledaj kartu srednjovjekovne Bosne, i nejasne obrise crveno zutog grba Sankovica).

Ako ima jos nejasnoca, voljan sam da objasnim ;)