Razgovor s korisnikom:Bosanska faktografija

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dobro došli![uredi izvor]

Pozdrav, Bosanska faktografija! Izražavamo Vam srdačnu dobrodošlicu. Nadamo se da će Vam se svidjeti rad u našoj zajednici. Kao novom korisniku, ovaj kratki uvod mogao bi Vam pomoći:

Naučite više o uređivanju

Ako imate bilo kakva pitanja, imamo mali kutak gdje Vam iskusni saradnici mogu pomoći:

Potražite pomoć

Ako niste sigurni gdje možete doprinositi, pogledajte aktivne projekte ovdje:

Potražite zadatke

Ne zaboravite se potpisivati sa četiri tilde (~~~~).

Sretno uređivanje! – Srđan (razgovor) 11:57, 31 august 2023 (CEST)[odgovori]

Hvala puno! Sve najbolje! Bosanska faktografija (razgovor) 12:28, 31 august 2023 (CEST)[odgovori]

Napomene[uredi izvor]

Pozdrav! Hvala na dosadašnjim doprinosima. Slijedi nekoliko napomena:

  1. U bosanskom nema nagomilavanja interpunkcije kao što je slučaj u hrvatskom. Dakle, ne piše se tačka ako se nalazi pokraj nekog drugog interpunkcijskog znaka kao što je zarez, zagrada i tome slično. Izuzetak tome su, primjerice, skraćenice, kad stoje u zagradi. Primjer bi bio: Neka rečenica (npr., nešto).
  2. Enklitika nikad ne može doći iza bilo kojeg interpunkcijskog znaka ili pauze jer je to jednostavno neprirodno mjesto za nju. Samim tim u uvodima članaka najčešće treba stajati "jest" osim ako je riječ kratka, pa prirodno tu ne bi bilo pauze.
  3. Riječ "godina" podrazumijeva se kad se govori o datumima unutar članka, tako da nema smisla to dodavati, naročito nakon svakog (četverocifrenog / trocifrenog) broja kad je očito da je riječ o godini. Međutim, ako je godina na početku rečenice, onda treba staviti "Godine 1945. desilo se to i to" i tome slično.
  4. Ako postoje sinonimi za neku riječ prema Pravopisu bosanskoga jezika iz, te riječi generalno ne treba mijenjati u člancima na osnovu toga šta neko smatra da je "prikladnije" (to je subjektivna ocjena; neka autor članka odluči šta želi upotrebljavati pod uvjetom da je pravopisno ispravno). – Srđan (razgovor) 11:57, 31 august 2023 (CEST)[odgovori]
Hvala za vrlo korisne i dobre savjete. Bosanska faktografija (razgovor) 12:29, 31 august 2023 (CEST)[odgovori]