Razmjera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Razmjera ili mjerilo pokazuje koliko su puta veličine na karti umanjene u odnosu na veličine u prirodi. Drugim riječima razmjera nam pokazuje veličinu umanjenja. Razmjera može biti:

  • brojčana
  • grafička.

Brojčana razmjera ili mjerilo je mjerilo izraženo brojkama u vidu omjera, naprimjer 1:1000. Prvi broj u omjeru je broj jedan i predstavlja veličinu na karti, a iskazuje se najčešće u centimetrima. Drugi broj ( modul ), broj s desne strane omjera je broj istih tih jedinica u prirodi.

Grafička razmjera ili mjerilo je duž izdijeljena na manje podioke, najčešće centimetre. Ono nam omogućava da jednostavno i bez računanja saznamo udaljenost između dva mjesta u prirodi. U tu svrhu možemo koristiti šestar, linijar, trokut, list papira i slično. Naprimjer, uzmemo linijar i njime izmjerimo razdaljinu između dva mjesta na karti i to prenesemo na grafičko mjerilo i pročitamo koliko je to kilometara u prirodi.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Razmjera koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.