Red Hat Enterprise Linux

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Red Hat Enterprise Linux
Red Hat logo
Screenshot rhel7-gnome 2014-06-11 17 06 46.png
Red Hat Enterprise Linux 4 GNOME desktop
Razvijatelj Red Hat
Grupa OS-a Linux
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija

5 alias Tikanga

datum izdavanja stabilne verzije = 14. mart 2007.
Vrsta kernela Modularni
Licenca GPL
Službena
web stranica
http://www.redhat.com/rhel/


Red Hat Linux je Linux distribucija koju je jako lagano instalirati. Preporučuje se korisnicima koji se žele upoznati sa Linuxom na što jednostavniji način. Kao i SUSE i ova distribucija ima nešto po čemu je prepoznajemo, a to je aplikacija Linuxconf, pomoću kojeg se može konfigurisati čitav sistem. Red Hat Linux je dugo vremena bila jedna od najprodavanijih distribucija u svijetu. Iz RedHat-a je nastala distribucija Fedora. Red Hat je nastao 1994. godine, i tada je bio prva distribucija koja je koristila RPM pakete. Red Hat Linux 9, finalna verzija, završila je s izdavanjem 30. aprila 2004, a Fedora Core, koji je proizašao iz Red Hata, nastavlja sa razvojom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]