Red Hat Enterprise Linux

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Red Hat Enterprise Linux
Redhat Logo.png
RHEL-7-gnome 2014-06-11 17 06 46.png
Red Hat Enterprise Linux 4 GNOME desktop
Razvijatelj Red Hat
Grupa OS-a Linux
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija

5 alias Tikanga

datum izdavanja stabilne verzije = 14. mart 2007.
Vrsta kernela Modularni
Licenca GPL
Službena
web stranica
http://www.redhat.com/rhel/

Red Hat Linux je Linux distribucija koju je jako lagano instalirati. Preporučuje se korisnicima koji se žele upoznati sa Linuxom na što jednostavniji način. Kao i SUSE i ova distribucija ima nešto po čemu je prepoznajemo, a to je aplikacija Linuxconf, pomoću kojeg se može konfigurisati čitav sistem. Red Hat Linux je dugo vremena bila jedna od najprodavanijih distribucija u svijetu. Iz RedHat-a je nastala distribucija Fedora. Red Hat je nastao 1994. godine, i tada je bio prva distribucija koja je koristila RPM pakete. Red Hat Linux 9, finalna verzija, završila je s izdavanjem 30. aprila 2004, a Fedora Core, koji je proizašao iz Red Hata, nastavlja sa razvojom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]