Renaud II od Clermonta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Renaudova prva supruga, gospa Adelajda od Vermandoisa

Renaud II (francuski: Renaud/Rainald II de Clermont; ? — 1152/53) bio je francuski plemić te grof Clermont-en-Beauvaisisa.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Grof Renaud je bio sin Huga I od Clermont-en-Beauvaisisa, koji je bio jedan od prvih vladara Clermont-en-Beauvaisisa.[1] Renaudova majka bila je Hugova jedina žena, gospa Margareta (fra.: Marguerite). Renaud je naslijedio svog oca 1101; te godine je umro lord Hugo. Prije nego šta je naslijedio oca, Renaud je bio poznat kao Renaud od Beauvaisa.

Zajedno sa francuskim princem Hugom od Vermandoisa, Renaud je otišao u Prvi krstaški rat.

Brakovi i djeca[uredi | uredi izvor]

Renaud je imao dvije supruge; prva je bila grofica vladarica Adelajda od Vermandoisa, kći Herberta IV od Vermandoisa.[2] Kći grofa Renauda i grofice Adelajde bila je gospa Margareta od Clermont-en-Beauvaisisa, koja je imala barem trojicu muževa. Druga supruga grofa Renauda bila je gospa Klemencija od Bara; par je dobio mnogo djece. Njihov sin, Rudolf Crveni, naslijedio je oca. Renaudova unuka je bila grofica vladarica Katarina,[3] žena Luja I od Bloisa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Nije potpuno jasno je li Hugo bio grof ili samo lord; prema nekim izvorima, njegov sin Renaud je bio prvi grof Clermont-en-Beauvaisisa.
  2. ^ Galbert (de Bruges). The Murder, Betrayal, and Slaughter of the Glorious Charles, Count of Flanders.
  3. ^ Alisa i njena porodica.
Renaud II od Clermonta
Prethodnik:
Hugo I
Grof Clermonta Nasljednik:
Rudolf I Crveni