Idi na sadržaj

Roboti zore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Roboti zore
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivThe Robots of Dawn
Dizajn koricaKiyoshi Kanai[1]
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanja1983
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica419

Roboti zore (engleski: The Robots of Dawn) je "ko je učinio" naučnofantastični roman američkog pisca Isaaca Asimova koji je prvi put objavljen 1983. To je treći roman u Asimovljevom serijalu Robot.

Sažetak radnje

[uredi | uredi izvor]

Detektiv Elijah Baley sa Zemlje trenira sa svojim sinom i drugima kako bi prevladao njihovu društveno ukorijenjenu agorafobiju kada mu je rečeno da je spacerski svijet Aurora od njega zatražio da istraži zločin: uništenje uma R. Jandera Panella, humanoidni robot identičan R. Daneelu Olivawu, mentalnom blokadom. Pronalazač robota, Han Fastolfe, priznao je da je on jedina osoba koja je to mogla uraditi, ali poriče da je to učinio. Fastolfe je također istaknuti član političke frakcije Aurore koja favorizira Zemlju; stoga je politički svrsishodno da on bude oslobođen krivice. Na putu za Auroru, Baley se ponovo udružio sa R. Daneelom Olivawom i upoznao R. Giskarda Reventlova, ranijeg modela robota.

Na Aurori, on intervjuiše Gladiju Delmar, posljednju vlasnicu R. Jandera, i otkriva da je Gladia imala seksualni odnos sa Janderom, do te mjere da ga smatra mužem u emotivnom smislu. Baley kasnije intervjuira Fastolfovu otuđenu kćer, Vasiliju Fastolfe (alias "Vasilia Aliena"), koja tvrdi da bi njen otac učinio sve što je potrebno da unaprijedi psihohistoriju, uključujući onesposobljavanje Jandera i Gladijino slomljeno srce. Nakon toga, Baley intervjuira Santirixa Gremionisa, Auroranca koji je, sa Gladijom i Vasilijom, počinio Auroran tabu, seksualnog nuđenja sebe u više navrata nakon odbijanja. Gremionis poriče umiješanost u ubistvo i kaže da je prijavio Baleya predsjedavajućem (izvršnoj vlasti Auroranske vlade) za klevetu; ali nakon ispitivanja shvata da je Vasilija izmanipulisala njegovu zaljubljenost u Gladiju.

Dalje, Baley intervjuira Keldena Amadira, Fastolfeovog glavnog političkog rivala i šefa Instituta za robotiku, koji objašnjava političke motive Instituta: da žele vidjeti Auroru kako sama kolonizuje Galaksiju, pomoću humanoidnih robota koje trenutno samo Fastolfe može izgraditi. Na putu od intervjua s Amadirom, Baleyev aeroprofil (osobna lebdjelica) je prisiljen stati. Vazdušni kompresor je sabotiran. Baley, sumnjajući u Amadira, naređuje Daneelu i Giskardu da pobjegnu. Kada nekoliko robota sustigne auto i ispita Baleya, Baley im kaže da je naredio Daneelu da se vrati u Institut za robotiku i oni odlaze. Baley bježi iz auta u oluju napolju, gdje zbog svoje agorafobija pada u nesvijest. Oporavljaju ga Gladia i Giskard ga odvode u Gladijinu kuću. Na ranije dogovorenom sastanku s predsjedavajućim, Fastolfeom i Amadirom, Baley optužuje Amadira da je sabotirao auto kako bi ga, bespomoćnog, mogao zadržati u Institutu i tako imati legitiman razlog da i Daneel bude tamo, bez nadzora. Kako Baley navodi, bez Fastolfeove saradnje, jedini način da se dođe do znanja o humanoidim robotima je da se Daneel podvrgne temeljitim ispitivanjem i pomoću reinžinjeringa omogući Amadiru da sazna detalje njegovog rada.

Iako je logično konzistentna, Baleyeva nepotkrijepljena optužba ne može se suprotstaviti formalnom poricanju Auroranca koji je tako istaknut i poštovan kao Amadiro. Međutim, Baley tada Amadira suočava sa otkrićem da je Amadiro znao za vezu između Gladije i Jandera, i da ga ona smatra svojim mužem; nešto sasvim nezamislivo za domorodačkog Auroranca. Amadiro kaže da je to možda čuo od nekoga, ali ne može se sjetiti od koga.

Baley zatim navodi da je samo jedan Auroran mogao reći Amadiru za vezu: lično Jander. Zatim daje rješenje misterije: da je u Gladijinom odsustvu, Amadiro ispitivao i testirao Jandera putem trimenzionalnog gledanja (teleprisutnosti). Daneel je bio dio Fastolfeovog imanja i stoga je bio dobro čuvan, ali Jander je bio u kući mnogo manje vješte Gladije, pa je njegovo ispitivanje u svrhe obrnutog inženjeringa bilo mnogo lakše. Gremionis je bio ohrabren da se udvara Gladiji jer su bili skloni dugim zajedničkim šetnjama, dajući Amadiru više vremena za testiranje. Sabotaža automobila imala je za cilj da uhvati Daneela kako bi mogao završiti analizu.

Kada Baley kaže da su ovi eksperimenti možda slučajno doveli do Janderove deaktivacije, Amadiro puca i navodi da su eksperimenti bili potpuno bezopasni. Dakle, on zapravo priznaje da je radio sa Janderom, što njegovu situaciju čini beznadežnom. Kao rezultat toga, on je prisiljen na kompromis sa Fastolfeovom politikom; Amadiro se slaže sa pravom Zemlje da učestvuje u galaktičkoj kolonizaciji, dok Fastolfe daje Institutu svoje podatke o dizajnu humanoidnih robota. Baley se, međutim, suprotstavlja Giskardu, koji priznaje da mu je Vasilija nesvjesno dala telepatske sposobnosti tokom eksperimenata kada je bila dijete. Koristeći znanje izvedeno iz uma Hana Fastolfea, Giskard je isključio Jandera, kako bi osujetio Amadirov pokušaj da napravi humanoidne robote. Giskard dozvoljava Baleyju da zadrži znanje o svojim sposobnostima, ali ga sprječava (uz pomoć svojih telepatskih sposobnosti) da otkrije tajnu.

Likovi

[uredi | uredi izvor]

Ispod je spisak svih glavnih i sporednih likova u knjizi, po redosljedu pojavljivanja:

 • Elijah Baley: policijski detektiv u civilu koji radi na Zemlji. Pozvan je da riješi slučaj na Aurori.
 • Jezebel "Jessie" Baley: Elijahova žena (samo spomenuta).
 • Bentley Baley: Elijahov sin.
 • Gladia: žena koju je Baley upoznao na Solariji, koja sada živi na Aurori. Od Fastolfa je posudila sada uništenog Jandera Panella.
 • Wilson Roth: novi komesar i Baleyjev šef od ostavke Juliusa Enderbyja dvije i po godine prije događaja u knjizi.
 • Lavinia Demachek: podsekretar u zemaljskom ministarstvu pravde.
 • Albert Minnim: nadređeni od Lavinije (samo spomenuto).
 • Han Fastolfe: političar na Aurori kojeg ekstremisti optužuju za uništavanje humanoiodnog robota. Kao vodeći teoretski robotičar na Aurori, on je bio taj koji je programirao Daneela, zajedno sa još nekih 56 robota koji pomažu oko njegove kuće. Ima dvije kćeri i humanista je (onaj koji vjeruje da sva ljudska bića imaju pravo istraživati ​​Galaksiju).
 • R. Daneel Olivaw: bivši Baleyjev partner, on je prva uspješna humana kreacija Fastolfea.
 • R. Giskard Reventlov: robot Baley se sreće na putu za Auroru. Konstruirao ga je Fastolfe, on je robot desna ruka njegovog kreatora.
 • Jander Panell: robot koji je uništen na Aurori. Prvobitno u vlasništvu Fastolfea, posuđen je Gladiji na korištenje.
 • Roj Nemennuh Sarton: dizajner Daneela. Ubijen je na Zemlji (samo spomenuto).
 • Fanya: trenutna Fastolfeova supruga (samo spomenuta).
 • Pandion: robot koji služi Gladiji.
 • Borgraf: robot koji služi Gladiji.
 • Vasilia Aliena: Fastolfova ćerka, koju je sam odgajao protivno auroranskom običaju. Ona je profesionalni robotičar i dio je Instituta za robotiku Aurora koji je protiv Fastolfea.
 • Lumen: Fastolfova ćerka sa kojom ima malo kontakta. Ona se kandiduje za političku funkciju na listi Globalista, stranke koja vjeruje da Aurorani zaslužuju Galaksiju. (samo spomenuto)
 • Santirix Gremionis: Auroran koji se više puta nudio Gladiji. On je dizajner kose i odjeće, a Baley ga je ispitivao.
 • Brundij: robot koji služi Gremionisu.
 • Kelden Amadiro: šef Instituta za robotiku na Aurori.
 • Maloon Cicis: robotičar s kojim je Baley razgovarao kako bi došao do Amadira.
 • Rutilan Horder: predsjedavajući zakonodavnog tijela Aurore.

Prijem

[uredi | uredi izvor]

Dave Langford je recenzirao Robote svitanja za magazin White Dwarf br. 53 i izjavio da je "To je cerebralna knjiga, s intelektualnim obrascem zločina koji se malo po malo razotkriva u vještom prikazu koraka i zapleta, dok se vrhunac fizičkog uzbuđenja samo sastoji od Baleyja koji je uhvaćen na kiši (prilično efektna scena, zahvaljujući njegovoj agorafobiji)."[2]

Bio je nominovan za Hugo i Locus nagrade 1984.[3]

Reference

[uredi | uredi izvor]
 1. ^ Isfdb.org
 2. ^ Langford, Dave (May 1984). "Critical Mass". White Dwarf. No. 53. Games Workshop. str. 18.
 3. ^ "1984 Award Winners & Nominees". Worlds Without End. Pristupljeno 13. 9. 2009.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]