Router

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Avaya ERS-8600
D-Link Wi-Fi router, popularan za kućnu i poslovnu upotrebu

Router je poseban uređaj koji određuje sljedeću mrežnu adresu na koju se šalje paket podataka. Taj se proces zove rutiranje. Za razliku od gatewaya ne može se povezivati na različite protokole. Laički rečeno router je raskrsnica između dvije mreže za razmjenjivanje podataka, odnosno omogućava informacijama da putuju između raznih mreža. Zadatak routera je da poveže više uređaja kojima će dodijeliti sopstvene Internet (IP) adrese. Praktičan primjer je povezivanje LAN mreže na Internet pomoću nekog ISP-a (davatelja usluga interneta). Router u osnovi određuje kome se šalje neki podatak, a to naravno zavisi od zahtjeva gdje da se pošalje.

U početku routere je oponašao jedan mini-računar dok su danas mahom nezavisni i odvojeni uređaji iako se svi moderni PC računari mogu naštimati da rade kao ruteri, to je ipak efikasnije upotrebom hardverskog routera.

Svaki računar koji je spojen na Internet automatski ima dodijeljenu IP adresu od strane ISP-a. Praktično na svakom Microsoft Windows sistemu je moguće vidjeti kojim adresama i kojim putem dolazite do određene adrese i preko kojih routera.