Rundu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rundu
Grad
Grb
Država  Namibija
Nadmorska visina 1.095 m
Stanovništvo
 - Općina 63.341
Gradonačelnik Verna Mpingana Sinimbo (Swapo Party)
Vremenska zona SAST (UTC+2)

Rundu je grad u Namibiji i glavni grad namibijske regije Istočni Kavango. Nalazi se na 1095 metara nadmorske visine. Stanovništvo Rundua brzo raste i prema rezultatima popisa iz 2011. godine u gradu je živjelo 63.430 stanovnika u odnosu na 36.964 stanovnika iz 2001. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad je 1936. godine postao sjedište lokalnog guvernera kao zamjena za dotadašnji glavni grad regije Nkurenkuru. Grad je od tada postao višejezični grad regije Kavango i tek nedavno je njegov zvanični status promijenjen u grad.

Politika[uredi | uredi izvor]

Gradom upravlja Gradsko vijeće koje trenutno broji 7 članova.

Na lokalnim izborima 2015. godine, većinu u gradskom vijeću je osvojila stranka SWAPO (6.973 glasova) na osnovu čega joj je pripalo 5 mjesta u vijeću. Jedno mjest u vijeću je pripalo Asocijaciji zabrinutih građana Rundua (1.043 glasa) i jedno stranci APP (973 glasa).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najstarije kuće u Runduu nalaze se u području Katutura. Ove kuće su uglavnom dvospratne kuće sa velikim dvorištima iako se nalaze pored centralnog poslovnog okruga. Na zapadu je Tutungeni, što znači "da izgradimo".Na istoku je Safari.

Ova tri glavna lokaliteta dominiraju stambenim životom Rundu do novog milenijuma 2000. godine, kada su novi projekti stambenog objekta O'B Davids Properties izgradili novu stambenu četvrt Millennium Park. Posle toga dva druga su izgradili NHE, Queens i Kings Parkovi.

Klima[uredi | uredi izvor]

Rundu ima klimu sa vrućim ljetima i relativno blagim zimama (toplim danima i hladnim noćima). Prosječne godišnje padavine iznose 565 milimetara, iako su u kišnoj sezoni 2010/2011 padavine iznosile 757 milimetara.

Edukacija i kultura[uredi | uredi izvor]

Rundu je dom mnogih drvoprerađivača. Nekoliko lokalnih restorana poslužuje tradicionalnu hranu, uključujući mahangu, zemlja orahe, zamrznuto meso i ribu iz rijeke Okavango. Jedan takav restoran je Kalimba Home Restaurant.

Škole[uredi | uredi izvor]

Postoji pet tercijarnih institucija u Runduu, tj. Rundu koledž obrazovanja, Institut za otvoreno učenje (IOL), Rundu centar za stručno usavršavanje, Namibijski koledž otvorenog učenja (NAMCOL) i Triumphant College. U gradu postoji šest srednjih škola: srednja škola Rundu, srednja škola dr. Alpo Mbamba, srednja škola dr. Romanus Kampungu, viša srednja škola Elias Neromba, Noordgrens i srednja škola Kamunoko.[1][2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Where is Rundu, Namibia?". WorldAtlas (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 19. 10. 2019. Pristupljeno 19. 9. 2017.
  2. ^ Sebastian. "Rundu - Kavangos booming capital". www.info-namibia.com (jezik: engleski). Pristupljeno 19. 9. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]