Samo za smijeh

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Just for laughs gags old logo.jpg

Samo za smijeh (francuski: Juste pour rire, engleski: Just for laughs, Just for laughs gags) je TV komedija nastala po uzoru na kanadski „Just for laughs“ festival koji se održava svake godine u Montrealu i Kvebeku. Ideja za ovu skrivenu kameru nastala je u Velikoj Britaniji početkom devedesetih godina. Naziv Just for laughs je postao brand, te se danas snima više emisija na različitim lokacijama u svijetu pod istim okriljem. Pored Britanske verzije koja je oživljena ponovo 2003. godine i do danas ostala medju top5 komedijskih programa u Velokoj Britaniji, postoje i sestrinske verzije koje se snimaju u Kanadi(Just for laughs gags) i Sjevernoj Irskoj(takodje Just for laughs).

Emisija se sastoji od niza skečeva koji zatiču obične ljude u neobičnim situacijama koje su odigrane od strane komedijografa koji redovno glume. Reakcije ljudi se snimaju skrivenim kamerama, ali se nečuju dijalozi već samo muzika montirana u produkciji. Upravo je zbog ovoga emisija doživjela ogroman uspijeh širom svijeta jer nije potreban prevod niti poznavanje jezika da biste se nasmijali. Skečevi u emisijama se obično miješaju, te često nije moguće razlikovati na kojoj su lokaciji snimani jer je stil emisija isti. Česta lokacija za snimanje je i Mexico.

Televizije zadužene za produkciju emisije su BBC (Velika Britanija), CBC (Kanada), Comedy network (Kanada), Irish Comedy Channel (Sjeverna Irska).

U Bosni i Hercegovini je prikazivana na RTRS, a sada na OBN televiziji. U Hrvatskoj se emisija prikazuje na RTL televiziji pod nazivom Žuta minuta, a izmedju skečeva se prikazuju najave i ponekad skečevi koje snima RTL televizija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]