San ljetne noći (1999)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
A Midsummer Night's Dream
Datoteka:A Midsummer Night's Dream Poster.jpg
Theatrical release poster
RežiserMichael Hoffman
ProducentMichael Hoffman
Leslie Urdang
Scenarist(i)
  • Luciana Arrighi Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
MuzikaSimon Boswell
KinematografijaOliver Stapleton
MontažaGarth Craven
ProdukcijaRegency Enterprises
DistributerFox Searchlight Pictures
Premijera
  • 14. maj 1999. (1999-05-14) (U

SAD)

  • 24. septembar 1999. (1999-09-24) (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • 8. oktobar 1999. (1999-10-08) (Italija)
Trajanje116 minuta[1]
ZemljaUjedinjeno Kraljevstvo
SAD
Italija
JezikEngleski
italijanski
Budžet$11 miliona[1]
Zarada$16.1 miliona[1]

San ljetne noći je film iz 1999. u žanru romantične komedije i fantazije zasnovana na istoimenoj drami Williama Shakespearea. Scenarij je napisao, režirao i ko-producirao Michael Hoffman. Glumačku ekipu sačinjavaju Kevin Kline kao Bottom, Michelle Pfeiffer i Rupert Everett kao Titania i Oberon, Stanley Tucci kao Puck i Calista Flockhart, Anna Friel, Christian Bale i Dominic West kao dva ljubavna para.

Radnja[uredi | uredi izvor]

U 19. vijeku u Monte Atheni, u Kraljevini Italiji, mladim ljubavnicima Lisandru i Hermiji njen otac Egej zabranjuje veu, jer je obećao Hermiju Demetriju. Lisander i Hermia planiraju da pobjegnu u šumu kako bi izbjegli dogovoreni brak. Demetrius ih slijedi, nakon što je za plan saznala Helena, mlada žena koja je očajnički zaljubljena u njega. Našavši se u šumi, oni odlutaju u vilinski svijet, kojim vladaju Oberon i Titania, Kralj i Kraljica vila. Oberon i njegov sluga duh Puck izazivaju haos među ljubavnicima koristeći čarobni napitak koji uzrokuje da se i Lisander i Demetrius zaljube u Helenu, što dovodi do raskola između sve četvoro što kulminira (poznato samo u ovoj adaptaciji) u sceni hrvanja u blatu. Oberon zatim opčinnjava Titaniju istim napitkom.

U međuvremenu, glumačka družina priprema predstavu za zabavu vojvode. Vođa glumačke ekipe, uključujući tkalca po imenu Bottom, i Francis Flute izvode probu u šumi. Nestašni Puck koristi svoje čarobnjačke sposobnosti te očarava Bottoma sa magarčevom glavom i onda se vidi u društvu sa začaranom Titanijom. Titania se udvara Bottomu u svojoj kuli, u kojoj prisustvuju vile. Oberon postaje umoran od zabave i ispravlja sve, uparujući Lisandra sa Hermijom i Demetrija sa Helenom, i miri se sa svojom kraljicom, Titanijom.

U završnom dijelu, Bottom i njegova trupa "rude Mechanicals" izvode svoju amatersku predstavu, zasnovanu na tragediji Pirama i Tizbe, pred vojvodom Tezejem, njegovom suprugom Hipolitom i dvorom, nenamjerno stvarajući tragediju koja se pretvara u komediju.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c "Box Office Mojo". Arhivirano s originala, 16 December 2009. Pristupljeno 2009-12-24.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]