Santorio Santorio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Santorio Santorio
Example alt text
izumitelj termometra
Rođenje

29. mart 1561.

Kopar, Mletačka republika
Smrt

7. maj 1636.

Venecija, Mletačka republika

Santorio Santorio (Kopar, 29. mart 1561. - Venecija, 7. maj 1636.), liječnik, izumitelj termometra

Promoviran je za doktora medicine u Padovi 1582. godine. U razdoblju 1587.-1599. boravio je u Hrvatskoj, vjerovatno neko vrijeme u Karlovcu i sigurno u Hrvatskom primorju, gdje je kao liječnik bio u službi nekog velikaša, vjerovatno grofa Zrinskog. U Hrvatskoj je konstruirao prvi anemometar i poseban uređaj za mjerenje jačine vodene struje. Proslavio se djelom "De medicina statica". Uveo je u medicinsku praksu redovitu upotrebu vage. Dok je bio profesor u Padovi, stavio je mjernu skalu na Galijelejev termoskop, u kojemu je temperatura mijenjala visinu stupca zraka i to je bio prvi termometar, kojim se služio za meteorološka mjerenja. Izumio je i poseban higrometar, pulsilogij (spravu za mjerenje frekvencije bila), kateter za ekstrakciju mokraćnih kamenaca.