Sateliti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Prirodni satelit.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Satelit je tijelo koje orbitira oko drugog tijela. Termin satelit se često koristi kada se govori o vještačkom satelitu, za razliku od prirodnih satelita ili mjeseca.

Mjesec

Pošto sva tijela međusobno gravitacijski međudjeluju, i satelit djeluje na kretanje primarnog tijela. (Ova opservacija uzima u obzir otkriće ekstrasolarnih planeta.) Ako su dva tijela približno jednake mase, oni se obično smatraju binarnim sistemom, radije nego primarnim tijelom i satelitom. Generalni kriterij za to da bi neko tijelo bilo satelit je centar mase dvaju tijela unutar drugog tijela.

Sve mase koje su dio Sunčevog sistema, uključujući i Zemlju, su Sunčevi sateliti, ili sateliti ovih nebeskih tijela kakav je npr. Mjesec.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]