Senad Mavrić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Senad Mavrić
Rođenje (1970-06-27) 27. juni 1970 (53 godine)
ZanimanjeAutor stripova, grafički dizajner

Senad Mavrić (rođen 27. juna 1970) jest bosanskohercegovački strip autor i grafički dizajner.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Novom Pazaru 27. juna 1970. Iste godine, njegova porodica se preselila u Sarajevo, gdje je Mavrić odrastao i gdje i danas živi i radi. Tokom svojeg rasta i razvoja stekao je duboku ljubav prema stripovima, počevši od rane mladosti kada ga je kraća bolest približila ovom mediju.

Mavrić je svoje obrazovanje započeo u Sarajevu, gdje je 1989. završio Školu primijenjenih umjetnosti, na odjelu likovnog tehničara za opremu knjige. Nakon toga, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je studirao grafički dizajn.

Od 1984. do 1992. bio je stalni saradnik u Strip Art Featuresu, period tokom kojeg je razvio duboku strast prema devetoj umjetnosti, stripu. Njegovo obrazovanje je bilo prekinuto zbog rata u Bosni i Hercegovini, ali je nastavio svoje studije 1994. u Le Mansu u Francuskoj, gdje je specijalizirao umjetničko izražavanje. Kasnije je prešao u Orleans, gdje je na Institutu za vizuelnu umjetnost završio svoje obrazovanje, stekavši diplomu ekvivalentnu magisteriju na odjelu komunikacija.

Nakon povratka u Sarajevo 1998, njegov profesionalni angažman počeo je radom na različitim strip projektima, uključujući i stvaranje prvog bosanskohercegovačkog strip magazina Noći i kreiranje stripa Mama, šta je to rat?. Njegova karijera doživjela je značajan uspjeh kroz saradnju sa Filipom Andronikom, s kojim je kreirao nekoliko strip albuma.

Pored svoje karijere u svijetu stripova, Mavrić je radio i kao grafički dizajner za nekoliko reklamnih agencija.

Stripovi[uredi | uredi izvor]

Senad Mavrić je autor brojnih stripova, uključujući serije Gangs, Cette machine tue les fascistes i L'homme de l'année. Njegov rad obuhvata raznolike teme, često se fokusirajući na duboka društvena pitanja koja istražuje kroz bogato konstruisane svjetove svojih stripova.

Jedno od najpoznatijih djela, strip Ova mašina ubija fašiste, koji je nastao u saradnji sa Filipom Andronikom, istražuje život tenka koji prelazi iz bitke u bitku, postajući centralni "junak" priče. Njegov najnoviji doprinos strip umjetnosti je kroz četvrtu knjigu Biblioteke Bosančica, gdje nastavlja da promoviše domaće strip autore, dodatno obogaćujući strip scenu u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]