Sepultura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sepultura
Metalmania 2007 - Sepultura 05.jpg
Osnovne informacije
PorijekloBrazil
ŽanroviDeath metal, thrash metal, groove metal, alternativni metal
Karijera1984–trenutno
IzdavačiCogumelo, Roadrunner, New Renaissance, Steamhammer, Nuclear Blast
ČlanoviPaulo Jr., Andreas Kisser, Derrick Green, Jean Dolabella
Bivši članoviMax Cavalera, Igor Cavalera, Wagner Lamounier, Jairo Guedes

Sepultura je brazilski thrash metal bend osnovan 1984. u Belo Horizonte.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Sadašnja postava
  • Andreas Kisser – gitara (1986–trenutno)
  • Derrick Green – vokali, gitara (1997–trenutno)
  • Paulo Jr. – bas-gitara (1984–trenutno)
  • Jean Dolabella – bubnjevi (2006–trenutno)
Bivši članovi
  • Max Cavalera – vokali, gitara (1984–1996)
  • Igor Cavalera – bubnjevi (1984–2006)
  • Jairo Guedes – gitara (1984–1986)

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Bestial Devastation (EP, 1985)
  • Morbid Visions (1986)
  • Schizophrenia (1987)
  • Beneath the Remains (1989)
  • Arise (1991)
  • Chaos A.D. (1993)
  • Roots (1996)
  • Against (1998)
  • Nation (2001)
  • Revolusongs (EP, 2002)
  • Roorback (2003)
  • Live in São Paulo (2005)
  • Dante XXI (2006)
  • A-Lex (2009)
  • Kairos (2011)
  • The Mediator Between Head and Hands Must Be the Heart (2013)
  • Machine Messiah (2017)
  • Quadra (2020)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Sepultura koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.