Sidro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Admiralno sidro

Sidro je sprava, najčešće napravljena od metala, koje služi da čuva brod ili neko drugo plovilo, povezano za morsko dno, da ga vjetar i struje ne pomiču. Sidro je vezano za brod željeznim lancem ili užetom. U historiji se upotrebljavao probušen kamen, kamen u mreži ili kukasto drvo za "usidrenje". Danas se upotrebljavaju admiralno sidro sa dvije lopate i pomičnom motkom, zglobno sidro sa pomičnim lopatama, gljivno sidro za stalno usidrenje svjetionika, viljuža za splavarske priveze i četverokraka kotva za riječne brodove.

Simbol sidra[uredi | uredi izvor]

Anchor pictogram.svg

Simbol sidra na karti znak je pogodnog sidrišta, a simbol obrnutog ili prekriženog sidra ozvačava zabranu sidrenja zbog podvodnih kablova i sl. Simbol sidra na uniformama označava mornaricu. Često se upotrebljava kao motiv za tetovažu, kao i u heraldici i veksilologiji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]