Sistem kućne automatike

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Automatska pumpa

Sistem kućne automatike (također nazvan pametna kuća) je sistem koji u najširem smislu podrazumijeva integraciju raznih, prije svega električnih, uređaja u domaćinstvu u sistem kojim se može upravljati na različite načine. U skladu sa životnim stilom, navikama i potrebama korisnika, sistemom se upravlja univerzalnim daljinskim upravljačem, mobilnim ili fiksnim telefonom, računarom ili ekranom osetljivim na dodir.

Postoji čitav niz tehnoloških standarda i protokola kojim je omogućeno upravljanje uređajima u kući. Najčešće korišćeni protokol je X10, zbog mogućnosti da se sistem integriše na već postojeću električnu instalaciju bez građevinskih radova. Kompletna komunikacija između uređaja i upravljačkih modula radi preko postojećih električnih instalacija. Ovakva Pametna kuća je koncipirana po Lego modularnom principu, tako da je lako prilagoditi i optimizovati u skladu sa potrebama i željama svakog korisnika.

Mogućnosti sistema[uredi | uredi izvor]

Neke od mogućnosti koje pokriva Pametna kuća su:

  • integracija zaštitnog sistema sa dojavom,
  • potpuna kontrola kućne i vankućne rasvjete,
  • upravljanje audio i video sistemom,
  • upravljanje grijanjem i hlađenjem,
  • upravljanje roletnama i tendama,
  • upravljanje bazenom, saunom itd.

Osim ovoga, moguće je jednostavno i brzo aktivirati po želji definisani programski scenario kojim se stambeni prostor prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju ili potrebi svojih stanara. Primjeri scenarija mogu biti: gledanje kućnog kina, posjeta prijatelja, odlazak na posao, ručak, godišnji odmor itd.

Posebno značajan dio kućne automatike bavi se uštedama energije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]