Sitkom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sitcom)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sitkom (engleski: sitcom) je naziv koji dolazi od engleskih riječi za komediju situacije (situation comedy) i označava poseban podžanr radio i televizijske humorističke serije.

Karakteristike sitkoma na američkim TV-mrežama, koje su se kasnije nametnule kao standard ostatku svijeta, jesu ograničenost radnje na relativno mali broj stalnih likova, odnosno statično mjesto radnje. To je posljedica televizijske prakse da se takve serije snimaju uživo u studiju pred publikom koja se trebala smijati na svaku duhovitu situaciju ili repliku. Kasnije je to zamijenio nasnimljeni smijeh.

Pojedinačna epizoda sitkoma u pravilu traje 30 minuta, a snima/emitira se od 13 do 26 epizoda tokom televizijske sezone. U Britaniji sitcomi također traju oko 30 minuta, ali je zato u pravilu manji broj epizoda po sezoni - obično 6.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.