Snježna grudva Zemlja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Glečer

Snježna grudva Zemlja je popularni naziv za hipotezu koja nastoji objasniti niz fenomena zabilježenih u geološkim nalazima tako što tvrdi da je ledeno doba u neoproterozoiku bilo tako oštro da su se Zemljini okeani u potpunosti zaledili te je samo toplina iz Zemljine kore omogućavala postojanje tekuće vode ispod ledenog pokrova debelog jedan kilometar. Opća hipoteza postoji već decenijama. Joseph Kirschvink, profesor geologije na Kalifornijskom institutu za tehnologiju je sačinio izraz "Snježna grudva Zemlja" godine 1992. Hipoteza je kasnije preformulirana i promovirana od Paula F. Hoffman-a, profesora geologije na Harvardu i njegovog kolege Daniela P. Schraga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]