Sopor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sopor je oblik kvantitativnog poremećaja svijesti. U soporoznom stanju bolesnik je kao u dubokom snu i reaguje vrlo teško samo na jake draži, i to kratko sa često nerazumljivim verbalnim odgovorom. Eventualno može biti očuvana orijentacija prema sebi (zna ko je, kako se zove) i prema drugim osobama (prepoznaje svoje najbliže). Nakon perioda sopora prisutno je nesjećanje za to vrijeme, ili pak djelimično fragmentirano i nejasno sjećanje (zna da su ga budili, zvali po imenu, zna ko ga je budio). Soporozno stanje se javlja kod težih trauma glave, kod politrauma, zatim kod težih ili teških trovanja. Trajanje je različito, od nekoliko sati do dana sa oporavkom ili prelaskom u komu. Za vrijeme sopora, pored utvrđivanja neposrednog uzroka koji je doveo do sopora, neophodno je kontinuirano praćenje bolesnika u jedinicama intenzivne njege uz obavezan monitoring, kao i uključivanje specijalista iz drugih oblasti medicine.