Space Shuttle program

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Space Shuttle je program svemirskih letova Američke svemirske agencije NASA. Program se temelji na raketoplanu za višekratnu upotrebu koji polijeće vertikalno uz pomoć nosivih raketa, a slijeće kao avion. Prvi letovi su ostvareni 1981. godine, a posljednji su planirani za 2010. godinu kada će biti zamijenjen projektom Orion.

Ukupno je konstruisano šest letjelica: Enterprise, Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis i Endeavour. Do sada je uspješno obavljeno 115 letova a dvije su letjelice izgubljene u nesrećama: Challenger 1986. i Columbia 2003. godine sa ukupno četrnaest poginulih astronauta. Space Shuttle se uglavnom koristi kao teretno vozilo za snabdijevanje svemirskih stanica, za pozicioniranje i popravak umjetnih satelita ili kao platforma za eksperimente u bestežinskom stanju.


Q space.svg Nedovršeni članak Space Shuttle program koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.