Spisak likova u "Bostonskom pravu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bostonsko pravo američka je pravosudna dramsko-humoristička serija čiji je autor David E. Kelley, a koja se originalno emitirala od 2004. do 2008. na programu mreže ABC. Predstavlja tzv. spin-off popularne serije The Practice i prati karijeru i lične živote advokata u firmi Crane, Poole & Schmidt.

Slijedeći likovi se pojavljuju u seriji.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

  • Shirley Schmidt (Candice Bergen) - advokatica i odličan pravnik, jedan od osnivača firme Crane, Pool & Schmidt, pravna zastupnica u najkompliciranijim slučajevima u Bostonu. Imala je romantičnu vezu sa Dennyom o kojoj sada često zbija šale. Predstavljena je kao idealni lik u seriji: pametna, sexy, i privlačna za mnoge muškarce.
  • Denny Crane (William Shatner) - jedan od osnivača kancelarije, koji nije izgubio nijednu parnicu u svojoj pravničkoj karijeri, ekscentričan, elokventan i harizmatičan, uvijek nađe načine da za sebe pridobije naklonost sudije i porote. Sa Shirley je nekada bio u vezi i nakon 25 godina i dalje je zaljubljen u nju. Često izgovora svoje ime, jer kako sam objašnjava ljudi nisu svjesni da se nalaze u sobi sa legendom. Iako je i dalje zaljubljen u Shirley nema problema da se "nabacuje" svim ženama koje vide. U seriji se smatra ženskarošem, a najbolji prijatelj mu je Alan.
  • Alan Shore (James Spader) - mlad, ambiciozan i ponekad arogantan u advokatskim igrama, ali izrazito pošten i human, koji čvrsto vjeruje u svoje postupke (s moralnog i etičkog aspekta). Ucjena, maskiranje, podmićivanje su sve radnje koje on upotrebljava bez oklijevanja. Na sudu je uvjerljiv i često njegove završne riječi odlučuju sami ishod spora ili postupka koji vodi. Razočaran je načinom na koji se država promijenila u posljednjih nekoliko godina te javno govori o tome na sudu. Alan pati od ružnih snova, boji se klovnova, te u dvije epizode je imao Salatu od riječi. Alan je također veliki ženskaroš, a najbolji prijatelj mu je Denny.
  • Paul Lewiston (Rene Auberjonois) - Partner i pravni savjetnik Crane, Poole & Schmidt. Za razliku od Dennya i Alana, Paul striktno radi stvari "kao u knjizi". Imao je nekoliko antagonističkih susreta sa Dennyom i Alanom zbog njihovog novodnog nepoštovanja zakona. Njegova kćerka Rachel je predstavljena sredinom druge sezone kao ovisnik o Metamfetaminu, i Paul je smešta u kliniku za odvikanja te se brine o njoj i svojoj unuci Fioni.

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Epizodni likovi[uredi | uredi izvor]