Spomenik na Makljenu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Spomenik na Makljenu izgrađen je 1978. godine, općina Prozor-Rama, Bosna i Hercegovina. Posvećen je Bici za ranjenike iz 1943. godine. Spomenik djelo je bosanskohercegovačkog umjetnika Boška Kućanskog. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi uz cestu Prozor - Gornji Vakuf, na vrhu planine Makljen (1.123 m/m). Od grada Prozora je udaljen 6,5 km vazdušne linije.

Historijski podaci[uredi | uredi izvor]

Nakon dvadeset godina od raspada Jugoslavije, na Makljenu ostale su samo betonske konstrukcije od spomenika, tragovi izletišta, zarasle staze, gdje se svakog 4.jula obilježavao spomen na bitku. Spomenik miniran je 2000 godine i za taj čin niko nije odgovarao.

Opis spomenika[uredi | uredi izvor]

Spomenik pod imenom Pesnica zamišljen je kao nezadrživa snaga poleta partizanskih brigada koje su se trebale probiti kroz obruč i preći u oslobođenu teritoriju, preko Neretve.

Skulptura spomeničkog kompleksa na Makljenu je amorfna sintetička forma - vještački kamen bijele boje dimenzija 12,40 x 16 x 11,20 m . U pogledu dinamike i izvora oblikovanja, skulpture Boška Kućanskog baštine tradiciju vorticizama. Sasatavljena je od više formi koje tvore jedinstven, pokrenut i energiziran, skulptorski organizam.

Konstruktivni sistem spomenika osmišljen je tako da glavni nosivi sistem predstavljaju unutarnji armirnobetonski okviri (skelet od stubova i greda sa međuspratnom armiranobetonskom pločom). U sredini objekta postavljena su dva ukrštena betonska platna za prijem horizontalnih sila uslijed vjetra i seizmičkih uticaja. Na armaturnobetonske okvire vezuje se plašt objekta koji se sastoji od dva sloja - unutrašnji, armiranobetonski sloj minimalne debljine 12 cm i vanjski, bez armature debljine 8 cm. Armatura je u vanjskom sloju plašta izbjegnuta jer je na njemu naknadnim zahvatima postignuta sekundarna plastika. Prije razaranja unutrašnjost spomenika je bila razdijeljena u dva nivoa sa ulazom na zapadnoj strani.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Spomenik na Makljenu". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]