Stimorol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Stimorol (nekadašnji naziv: Dandy) je danska firma, koja proizvodi gume za žvakanje. Proizvodi ove firme se prodaju širom svijeta.
Sjedište firme se nalazi u gradu Vejleu.

Stimorol, danska kompanija osnovana, 1915. Osnivač je Holger Sørensen. Kompanija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača ovog proizvoda.

"Stimorol" ujedno označava i kompaniju i njihov osnovni proizvod, koji se pojavio na tržištu 1956. U početku je prodavan samo u Skandinaviji, ali je kasnije postao dostupan u drugim zemljama, počevši od Holandije, 1959. U 1978., kompanija je predstavila gumu bez šećera, a 1990-tih, prave gumu sa različitim voćnim okusima i sa mentom. U 2002., kompaniju je preuzela Cadbury-Schweppes.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]