Superboy (Kal-El)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo članak o originalnom Superboyu. Za članak o DC Comics liku sličnog imena, pogledajte članak Superboy.
Superboy

NASuperboy1.jpg
Omot The New Adventures of Superboy #1 (Januar 1980). Superboy i njegovi sadarnici: Chief Parker, Lana Lang, Pete Ross i Ma i Pa Kent. Nacrtali Kurt Schaffenberger i Dick Giordano.

Izdavač DC Comics
Prvo pojavljivanje More Fun Comics #101 (Jan-Feb 1945)
Tvorci Jerry Siegel
Joe Shuster
Don Cameron
Karakteristike
Alter egoKal-El, usvojen kao Clark Kent
PlanetaKripton
Timska
ujedinjenja
Legija Superjunaka
SposobnostiPogledajte članak moći i sposobnosti Supermana

Originalni Superboy je fiktivni superjunak koji se ponavljuje u DC Comicsima. Kao mlađa verzija Supermana, Superboyeve avanture se dešavaju prije nego je postao Superman, i to u njegovom gradu, Smallvilleu. Kao i Superman, Superboy je sa uništene planete Kripton, gdje je rođen pod imenom Kal-El, a na Zemlji živi pod tajnim identitetom kao student blage naravi, poznat kao Clark Kent. Na televiziji je debitovao 1944. godine.

Moći i sposobnosti[uredi | uredi izvor]

Superboy ima iste moći i sposobnosti kao i Superman, uključujući super vid (toplotni vid, rendgenski vid), snagu, letenje, neranjivost, te super-brzinu dovoljnu za putovanje međuzvijezdanim prostorom. Kal-El nije izgradio Tvrđavu samoće sve dok nije postao Superman, tako da Superboy koristi kuću Kentovih u Smallvilleu kao svoju bazu.

Adaptacije u drigim medijima[uredi | uredi izvor]

Superboy je prikaziva na televiziji nekoliko puta, od kojih je naznačajnija serija Superboy (1988-1992), koja govori o Clarku tokom studentskih dana.

Mnogo elemenata iz priča serije Superboy su ukomponovani u seriju Smallville (2001-sadašnjost), uključujući likovi kao što su Lana Lang i Pete Ross; priču kako su nekada bliski prijatelji Lex Luthor i Clark Kent postali gorki neprijatelji; Clark upoznaje mnoge Supermanove neprijatelje još kada je bio teenager; kao i sam grad Smallville.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]