Supertanker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Supertanker AbQaiq koji prevozi sirovu naftu.

Supertanker je naziv za najveće tankere na svijetu. Općenito se smatra kako se svaki tanker iznad 250000 BRT može smatrati supertankerom.

Supertankeri se smatraju najvećim brodovima na svijetu, a njihova veličina je posljedica finansijske računice prema kojoj se naftu više isplati prevoziti u jednom velikom brodu nego više malih.

Supertankeri, s druge strane, izazivaju cijeli niz problema. U stanju su pristati u relativno malen broj luka, a zbog veličine je potrebno nekoliko milja prije nego što se zaustave. Zbog toga su ranjivi na nasukavanje i razna oštećenja. Kod njih postoji rizik istjecanja nafte koji je posebno došao do izražaja kod ekološke katastrofe koju je izazvao supertanker Exxon Valdez.

U svrhu spriječavanja isticanja nafte, moderni supertankeri su opremljeni dvostrukim trupom.